Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 17:48

Βασίλης Γιόγιακας: 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας στο Ε.Σ.Υ. για ασθενείς με εγκεφαλικό


Η ίδρυση και λειτουργία 19 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια προβλέπεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή, με Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας τον βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα.

Οι αυτοτελείς αυτές υγειονομικές μονάδες θα λειτουργούν στο πλαίσιο της Νευρολογικής ή Παθολογικής Κλινικής ή του Τμήματος νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ. και θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο παρέχοντας 24ωρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και δυνατότητες παρακολούθησης, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικής παρέμβασης.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Θεσπρωτίας τόνισε ότι η αποτελεσματική διαχείριση των εγκεφαλικών επεισοδίων στην οξεία φάση - μέσω των ειδικευμένων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας - μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θνητότητας και να αποτρέψει σημαντικό βαθμό αναπηρίας. Για τις ΜΑΦ για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια προβλέπεται ελάχιστο προσωπικό ανά 6 κλίνες το οποίο αποτελούν ειδικευμένοι γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας (όπως φυσικοθεραπευτές και ψυχολόγοι). Τη διαχείριση των ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο θα αναλαμβάνει 4μελής διεπιστημονική ομάδα με ειδικευμένους ιατρούς των κλινικών του νοσοκομείου (όπως Ακτινολόγους, Καρδιολόγους, Νευροχειρουργούς και Ιατρούς Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης). Το εθνικό δίκτυο των 19 ΜΑΦ μπορεί να επεκταθεί σε άλλα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Οι μονάδες αυτές θα  στελεχωθούν με μετακινήσεις, αποσπάσεις και ανακατανομές κενών οργανικών θέσεων ενώ σχεδιάζεται η πρόσληψη Νευρολόγων και Νευροακτινολόγων Επεμβατικών καθώς και πανεπιστημιακών από τις Ιατρικές Σχολές της χώρας. Πρόβλεψη υπάρχει επίσης για την κάλυψη των περίπου 190 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού που απαιτούνται για την 24ωρη λειτουργία των ΜΑΦ με 6 κλίνες.

Αναφερόμενος στο γενικότερο θέμα της ενίσχυσης του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Γιόγιακας αναφέρθηκε στις προσλήψεις οι οποίες είτε είναι σε τελική φάση - όπως των 4.000 νοσηλευτών – είτε έχουν δρομολογηθεί με σχετικές προκηρύξεις, επισημαίνοντας την ανάγκη να επισπευστούν οι σχετικές διαδικασίες. «Κανείς, πόσο μάλλον όσοι από εμάς είμαστε γιατροί, δεν λέει ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου έχουμε αυτόματα ένα δίκτυο οργανωμένων μονάδων για τους ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, έτοιμο να λειτουργήσει. Αυτό που λέμε είναι ότι, με το νομοσχέδιο αυτό, μπαίνουν οι βάσεις, μπαίνει το πλαίσιο ώστε να έχουμε περισσότερες και καλύτερες μονάδες για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους ασθενείς με εγκεφαλικό», υπογράμμισε ο Βασίλης Γιόγιακας στο κλείσιμο της αρχικής του εισήγησης.
Κατά τη δευτερολογία του ο βουλευτής Θεσπρωτίας χαρακτήρισε αντιφατική τη στάση της αντιπολίτευσης.: «από τη μία, εκφράζονται επιφυλάξεις για το αν αυτές οι ΜΑΦ θα έχουν αρκετό προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό, προκειμένου, όπως είπαν κάποιοι, να μην είναι απλώς ταμπέλες. Την ίδια στιγμή, όμως, που προβληματίζονται για το αν θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν έστω αυτές οι 19 προβλεπόμενες ΜΑΦ, ζητούν περισσότερες!», σχολίασε σχετικά. Τόνισε δε ότι προτεραιότητα είναι, πριν γίνει οποιαδήποτε επέκταση των ΜΑΦ, να διασφαλιστεί ότι αυτές που θα έχουν συσταθεί να έχουν επαρκές προσωπικό, κατάλληλους χώρους και εξοπλισμό.

Τα πλήρη κείμενα της αρχικής εισήγησης και της δευτερολογίας έχουν ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η χώρα μας ανήκει στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και αναπηρίας ύστερα από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο.
Έχουμε 57.000 εγκεφαλικά ανά έτος, από τα οποία 11.300 είναι θανατηφόρα ενώ άλλοι 14.000 ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο ζουν την υπόλοιπη ζωή τους με κάποιας μορφής αναπηρία.
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε μόλις πριν ενάμιση μήνα, το συνολικό κόστος της διαχείρισης του εγκεφαλικού ανήλθε στα 343 εκατομμύρια ευρώ το 2021.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κόστος που σχετίζεται με τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 45% ως το 2040.
Μία αύξηση που έχει να κάνει κυρίως με τη γήρανση του πληθυσμού, άρα και την αύξηση των ατόμων άνω των 65 ετών, που άλλωστε αποτελούν και την ομάδα υψηλότερου κινδύνου.
Κόντρα σε αυτά τα ανησυχητικά, είναι αλήθεια, στοιχεία, υπάρχουν και καλά νέα:
ότι το εγκεφαλικό είναι συχνά μια κατάσταση που μπορεί να θεραπευτεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Η αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών στην οξεία φάση, αυτή που ονομάζεται πρωτογενής πρόληψη, μπορεί και να μειώσει τα ποσοστά θνητότητας, και να αποτρέψει σημαντικό βαθμό αναπηρίας.
Αυτήν την αποτελεσματική παρέμβαση, προκειμένου να εξασφαλίζεται άμεση διαγνωστική διερεύνηση και θεραπευτική παρέμβαση, εξυπηρετεί η ίδρυση και λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας που προβλέπεται στο παρόν νομοσχέδιο.
Τι ορίζεται, λοιπόν, ως Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια;
Είναι η μη αυτοτελής υγειονομική μονάδα που λειτουργεί στο πλαίσιο της Νευρολογικής ή Παθολογικής Κλινικής ή του Τμήματος του εκάστοτε νοσοκομείου και δέχεται αποκλειστικά ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο.
Παρέχοντας 24ωρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και δυνατότητες παρακολούθησης, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικής παρέμβασης.
Τέτοιες Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας ιδρύονται και θα λειτουργήσουν σε 10 γενικά νοσοκομεία και σε 7 πανεπιστημιακά νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Σε άλλα 2 νοσοκομεία η υφιστάμενη Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων θα λειτουργεί ως Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Θα έχουμε δηλαδή, σε πρώτη φάση, συνολικά 19 ΜΑΦ για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.
Αριθμός που μπορεί να αυξηθεί, έπειτα από Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Στο σχέδιο νόμου ορίζεται ελάχιστο προσωπικό 3 ειδικευμένων ιατρών ανά 6 κλίνες της ΜΑΦ.
Τη διαχείριση των ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αναλαμβάνει 4μελής διεπιστημονική ομάδα με ειδικευμένους ιατρούς των κλινικών του νοσοκομείου, όπως Ακτινολόγους, Καρδιολόγους, Νευροχειρουργούς και Ιατρούς Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης.
Ορίζεται επίσης ελάχιστο προσωπικό 10 νοσηλευτών ανά 6 κλίνες προκειμένου να καλυφθούν οι απαραίτητες βάρδιες καθώς και παραϊατρικό προσωπικό τουλάχιστον 3 ειδικοτήτων, από τους οποίους 2 είναι φυσικοθεραπευτές.
Οι μονάδες αυτές θα  στελεχωθούν με μετακινήσεις, αποσπάσεις και ανακατανομές κενών οργανικών θέσεων.
Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Υγείας και συναρμόδιων Υπουργείων, θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, οι τεχνικές και χωροταξικές προδιαγραφές, ο εξοπλισμός, η σύνθεση του προσωπικού, και άλλα οργανωτικά και διαδικαστικά θέματα.
Θα ήθελα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο των εξουσιοδοτικών διατάξεων απηχεί το αίτημα εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας να συσταθούν ΜΑΦ σε περισσότερα νοσοκομεία και να ενταχθούν περισσότεροι ειδικευμένοι επαγγελματίες.
Αναμένουμε, επομένως, με ενδιαφέρον την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, γιατί σε αυτές θα αποτυπώνεται στην ουσία όλη η λειτουργία των ΜΑΦ.  
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με αφορμή και αυτό το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, συζητήθηκε το, δίχως άλλο υπαρκτό, ζήτημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, και το πως αυτή μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ΜΑΦ για εγκεφαλικά, με το κατάλληλο προσωπικό.
Σε σχέση με αυτό, ακούσαμε από τον κύριο Υπουργό, ότι υπάρχει σχέδιο να προσληφθούν σε αυτές τις μονάδες νευρολόγοι και νευροακτινολόγοι επεμβατικοί καθώς και πανεπιστημιακοί από τις Ιατρικές Σχολές της χώρας μας.
Πρόβλεψη υπάρχει επίσης και για την κάλυψη των περίπου 190 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού που απαιτούνται για την 24ωρη λειτουργία των ΜΑΦ με τις 6 κλίνες.
Σχετικά με το γενικότερο θέμα της ενίσχυσης του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, να θυμίσουμε πρώτα απ’ όλα, ότι αναμένεται τους αμέσως επόμενους μήνες η πρόσληψη 4.000 ατόμων νοσηλευτικού προσωπικού.
Κοντά σε αυτούς προσλαμβάνονται 1.800 άτομα διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων.
Παράλληλα, έχουν προκηρυχθεί 1.067 θέσεις Ιατρών κλάδου ΕΣΥ, και άλλες 277 θέσεις για νοσηλευτικό και λοιπό επικουρικό προσωπικό.
Επομένως αυτό που αναμένεται είναι να ενισχυθούν τα νοσοκομεία, κάτι που θα συμβάλει και στην καλύτερη δυνατή στελέχωση των ΜΑΦ για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.
Από τη μεριά μου επιτρέψτε μου να επαναλάβω, κύριε Υπουργέ, την ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες προσλήψεων των γιατρών και των νοσηλευτών.
Να δοθεί, σε συνεννόηση με την αρμόδια Αρχή - τον ΑΣΕΠ -, προτεραιότητα στις προσλήψεις υγειονομικών, τόσο σε αυτές που είναι ήδη σε εξέλιξη, όσο και σε εκείνες που έχουν προγραμματιστεί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κανείς, πόσο μάλλον όσοι από εμάς είμαστε γιατροί, δεν λέει ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου έχουμε αυτόματα ένα δίκτυο οργανωμένων μονάδων για τους ασθενείς με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, έτοιμο να λειτουργήσει.
Αυτό που λέμε είναι ότι, με το νομοσχέδιο αυτό, μπαίνουν οι βάσεις, μπαίνει το πλαίσιο ώστε να έχουμε περισσότερες και καλύτερες μονάδες για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τους ασθενείς με εγκεφαλικό στο στάδιο της οξείας φάσης.
Έστω και αυτό το αρχικό δίκτυο μονάδων, υπολογίζεται ότι θα δώσει σημαντικά, μετρήσιμα οφέλη:
Μείωση των θανάτων από εγκεφαλικά κατά 150 τον χρόνο.
Μείωση των ασθενών με αναπηρία, και άρα των νοσηλευόμενων σε κέντρα αποκατάστασης κατά 1.275 τον χρόνο.
Μείωση της νοσηλείας κατά 4 ημέρες για κάθε ασθενή με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο.
Με λίγα λόγια, μικρότερη θνησιμότητα, λιγότερες αναπηρίες και μεγαλύτερη λειτουργικότητα για όσους επιβιώνουν.
Και αυτούς τους στόχους, αξίζει να τους επιδιώξουμε, αξίζει να τους στηρίξουμε.
Το οφείλουμε, πρώτα απ’ όλα, σε όσες και όσους δυστυχώς θα χρειαστούν περίθαλψη, όπως το οφείλουμε στις οικογένειές τους.

Δευτερολογία:

Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Άκουσα με ενδιαφέρον ορισμένους, εύλογους, θα έλεγα προβληματισμούς συναδέλφων, για παράδειγμα σχετικά με τις ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ότι οι 19 ΜΑΦ δεν καλύπτουν την επικράτεια ή από που θα βρεθεί το προσωπικό που απαιτείται.
Θα ήθελα ωστόσο να παρατηρήσω μια αντίφαση στη γενική στάση της αντιπολίτευσης:
Από τη μία, εκφράζονται επιφυλάξεις για το αν αυτές οι ΜΑΦ θα έχουν αρκετό προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό, προκειμένου, όπως είπαν κάποιοι, να μην είναι απλώς «ταμπέλες».
Την ίδια στιγμή, όμως, που προβληματίζονται για το αν θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν έστω αυτές οι 19 προβλεπόμενες ΜΑΦ, ζητούν περισσότερες!
Όμως, αν ακολουθήσουμε τη λογική τους, περισσότερες ΜΑΦ θα δημιουργήσουν περισσότερες απαιτήσεις ανθρώπων και υποδομών, από αυτές που υποστηρίζουν ότι δεν καλύπτονται ούτε για τις αρχικές 19!
Αμφιβάλλουν, δηλαδή, ότι θα λειτουργήσουν οι πρώτες, αλλά ζητάνε κιόλας περισσότερες!
Σε αυτή τη στάση αυτή της αντιπολίτευσης, κρύβεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια συγκεκριμένη λογική:
Αφού δεν γίνονται όλα όπως ιδανικά θα έπρεπε, ας μην γίνουν καθόλου!
Όλα ή τίποτα!
Το έχουμε ξαναδεί αυτό και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην αξιολόγηση στο Δημόσιο…
Το άλλο που γίνεται σε αυτή τη συζήτηση, σχετικά με τις ΜΑΦ για τα οξεία εγκεφαλικά επεισόδια, είναι ότι καταδικάζεται από πριν ένα νομοθέτημα, χωρίς να υπάρχει γνώση των υπουργικών αποφάσεων, που θα καθορίσουν την ουσία της παρέμβασης!
Το είπε και ο Υφυπουργός κύριος Βαρτζόπουλος στην επιτροπή:
Το νομοσχέδιο είναι το «κέλυφος» το οποίο δίνει τη σκοπιμότητα για να εκδοθεί δευτερογενής νομοθεσία.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου δίνουν το πλαίσιο, οι υπουργικές αποφάσεις το εξειδικεύουν!
Αν συμφωνείτε ότι καλώς ιδρύονται ειδικευμένες Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, γιατί προεξοφλείτε αδυναμίες, πριν δείτε πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν οι μονάδες αυτές;  
Γι’ αυτό ακριβώς, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση είναι οι ΜΑΦ εγκεφαλικών που προβλέπονται στο νομοσχέδιο να οργανωθούν και να λειτουργήσουν πράγματι ως τέτοιες.
Με τους απαραίτητους χώρους, τον εξειδικευμένο εξοπλισμό, το ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό επαγγελματιών υγείας.
Αφού, λοιπόν, λειτουργήσει αυτό το πρώτο δίκτυο ΜΑΦ για Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, μπορούμε στη συνέχεια να δούμε σε πόσα και ποια άλλα νοσοκομεία μπορεί να επεκταθεί.
Ή, για να το πούμε και αντίστροφα, πριν επεκτείνουμε την κάλυψη του δικτύου, πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε ότι αυτό που ήδη θα δημιουργηθεί, θα δουλεύει σωστά.
Όπως είπαμε και στην επιτροπή, αυτή η πολύ σημαντική προσπάθεια, αυτή η πολύ σημαντική μεταρρύθμιση ξεκινά – και δεν τελειώνει – με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου.
Ας την στηρίξουμε - αφού όλοι αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητά της - και ας μην σπεύσουμε να την καταδικάζουμε πριν τη δούμε στην πράξη!

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 18:05

Διάβασα, είδα, άκουσα

Βασίλης Γιόγιακας: η χαλαρή ψήφος μπορεί να αφήσει χώρο σε δυνάμεις που είναι αντίθετες προς την Ε.Ε.

Δημοσιεύθηκε στην 'Κυριακάτικη Kontra News"

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται τα προβλήματα των αγροτών και αναζητά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα με διάρκεια εκφράζει ο Βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Γιόγιακας. Προφανώς έχουν ληφθεί υπόψη οι δημοσιονομικές αντοχές, επισημαίνει και σημειώνει ότι οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανεύθυνο ειδικά απ’ όσα βίωσε η χώρα την περασμένη δεκαετία. Σε ερώτηση για την επέλαση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τα στοιχεία δημοσκοπήσεων, δηλώνει ότι εάν αυτό επιβεβαιωθεί στην κάλπη και εις βάρος των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας για τα θέματα των αγροτών: «η Κυβέρνηση είναι εδώ να συζητήσει με ειλικρίνεια γι’ αυτά που μπορεί να γίνουν»

https://www.youtube.com/watch?v=ZVGznsvX3L8
«Καταλαβαίνουμε, συζητάμε, δίνουμε λύσεις στο μέτρο του δυνατού με το βλέμμα και στα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας μιλώντας για τη στάση της Κυβέρνησης στα προβλήματα των αγροτών με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: 2 μήνες παράταση στους κατοίκους εσωτερικού για δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

Παρατείνεται κατά 2 μήνες η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο για τις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας οι οποίες περιλαμβάνονται στη διαδικασία κτηματογράφησης που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: 300.000 ευρώ για έργα στο Δρέπανο - Μακρυγιάλι


100.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών στον Δήμο Φιλιατών

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 400.000 ευρώ προς τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών θα εγκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση του Βασίλη Γιόγιακα με τον αρμόδιο Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, παρουσία του Δημάρχου Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: «η αντιπολίτευση επιλέγει μάχες σε λάθος μέτωπα και τελικά βρίσκεται εκτεθειμένη»

Δημοσιεύθηκε στην "Κυριακάτικη Kontra News"

Σκληρή κριτική σε όσους αντιδρούν στην πρόταση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως για επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές ασκεί ο Βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Γιόγιακας. Διερωτάται ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας «δηλαδή, τι θα πει αύριο η αντιπολίτευση στους Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι περιμένουν εδώ και χρόνια να γίνει αυτό που σε άλλες χώρες θεωρείται αυτονόητο; Ότι «αιφνιδιάστηκε» με την τροπολογία; Ποιόν ενδιαφέρει στ’ αλήθεια αυτό;». Αναγνωρίζει τα προβλήματα που έχουν οι αγρότες και δηλώνει πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τα συζητήσει και να βρεθούν λύσεις. Για τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις και το νέο κύμα κερδοσκοπίας υπογραμμίζει ότι το ζητούμενο είναι να μην πάρει διαστάσεις το πρόβλημα στην Ερυθρά Θάλασσα και να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: δύο Κέντρα Ημέρας για αυτισμό και Αλτσχάιμερ στη Θεσπρωτία

Η δημιουργία δύο Κέντρων Ημέρας στη Θεσπρωτία για τη φροντίδα ατόμων με αυτισμό και Αλτσχάιμερ περιλαμβάνεται στην πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας για την επιλογή φορέων οι οποίοι θα αναλάβουν να λειτουργήσουν συνολικά 14 μονάδες ψυχικής υγείας σε διάφορες Περιφέρειες της χώρας. 

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: «όσοι πιστεύουμε στην κοινοβουλευτική δημοκρατία θέλουμε η επιστολική ψήφος να πετύχει τον σκοπό της»

https://www.youtube.com/watch?v=7PFwkIMjxbw

Σημαντική εξέλιξη για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών χαρακτήρισε ο Βασίλης Γιόγιακας τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το θέμα ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρθηκε στη διευκόλυνση των πιο ηλικιωμένων ψηφοφόρων, των απόδημων Ελλήνων, των ετεροδημοτών και των εποχικών εργαζόμενων να ψηφίσουν χωρίς να μετακινηθούν.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας για την 33η επέτειο της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια»: διαχρονικός και θαρραλέος σύμμαχος στον αγώνα για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας

Τη διαχρονική συμβολή της Ομόνοιας στο σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία εξήρε ο Βασίλης Γιόγιακας στην εκδήλωση για την 33η επέτειο από την ίδρυση της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια».

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: «λύση στην έλλειψη “εργατικών χεριών” η τροπολογία για τις άδειες διαμονής»

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra News

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα της ακρίβειας και έχει πάρει μέτρα, επισημαίνει ο Βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας ενώ σημειώνει ότι για πρώτη φορά έχει ξεκινήσει εντατική έρευνα σε επιχειρήσεις για πρακτικές που οδηγούν σε τεχνητό «φούσκωμα» των τιμών και ήδη έχουν ανακοινώσει μεγάλα πρόστιμα σε πολυεθνικές με κυρίαρχη θέση. Σχετικά με τα στοιχεία που παρουσιάζουν άνοδο της ακροδεξιάς, υπογραμμίζει ότι «σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί η απήχηση αυτών των κομμάτων σε ακροατήρια που δεν ανήκουν ιδεολογικά στον χώρο αυτό».

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: «η οπαδική βία είναι μια μορφή κοινωνικής βίας»

Δημοσιεύθηκε στην "Political"

Σας ασκείται κριτική από την αντιπολίτευση για τα μέτρα που εξήγγειλε και υλοποιεί η κυβέρνηση για την οπαδική βία. Τι απαντάτε;
Η οπαδική βία είναι μια μορφή κοινωνικής βίας, ένα φαινόμενο που έχει να κάνει με παράγοντες όπως η ανεργία, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, η έλλειψη παιδείας και κοινωνικής αγωγής, ακόμα και η μορφή που έχει πάρει σήμερα ο επαγγελματικός αθλητισμός, γύρω από τον οποίο συγκεντρώνονται κάθε μορφής συμφέροντα. Σε πιο στενό χρονικό ορίζοντα, η οπαδική βία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με μέτρα που θα βάλουν αποφασιστικά «στο παιχνίδι» και τις ανώνυμες αθλητικές εταιρείες. Είναι επίσης θετικό ότι η Δικαιοσύνη προσανατολίζεται πλέον στη δραστική αντιμετώπιση των φαινομένων οπαδικής βίας και στη διερεύνηση τυχόν συγκρότησης εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2024: «από τους κύριους στόχους της οικονομικής πολιτικής η αύξηση των εισοδημάτων»

https://www.youtube.com/watch?v=JdmQ-vQ4EWs
Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν την εφαρμογή σειράς μέτρων με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024.

περισσότερα

Μια ζωτική μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων

Δημοσιεύθηκε στην "Political"

Πέρα από τις ιστορίες που μπορεί να έχουμε από τον κοινωνικό μας περίγυρο, λίγοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι από τις «πρωταθλήτριες» στα ποσοστά θανάτων και αναπηρίας από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια: ένα στα 5 από τα 57.000 περιστατικά που συμβαίνουν κάθε χρόνο αποβαίνουν μοιραία ενώ ένας στους 4 περνάει την υπόλοιπη ζωή του με κάποιας μορφής αναπηρία. Καθώς μάλιστα ο πληθυσμός γερνάει - άρα αυξάνονται τα άτομα άνω των 65 ετών που αποτελούν και την ομάδα υψηλότερου κινδύνου – τόσο τα περιστατικά όσο και το κόστος διαχείρισής τους αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τις δύο επόμενες δεκαετίες.

περισσότερα

Προμήθεια συστήματος στο Νοσοκομείο Φιλιατών για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος


Δρομολογείται η προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος σπιρομέτρησης για το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, μετά την έγκριση της σχετικής χρηματοδότησης ύψους 50.000 ευρώ από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη. Με τη λειτουργία του συστήματος θα είναι εφικτή η διάγνωση και η παρακολούθηση αρκετών παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα.

περισσότερα

Στροφή στην πρόληψη επειγόντως…

Δημοσιεύθηκε στην "Απογευματινή"

«Το δε προνοείν και προλαµβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν» σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, σε απλή απόδοση «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία». Στη χώρα μας ωστόσο η πρόληψη υγείας δεν είχε τύχει διαχρονικά της προσοχής που έπρεπε. Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο 2018-2020 μία στις τέσσερις γυναίκες δεν είχε κάνει τεστ ΠΑΠ, μία στις δύο γυναίκες άνω των 40 ετών δεν είχε κάνει μαστογραφία, και μόνο ένα στα δέκα άτομα άνω των 50 ετών είχε κάνει την αιματολογική ανάλυση που απαιτείται για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η μειωμένη έμφαση στην πρόληψη επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο πόσα χρόνια αναμένεται κατά μέσο όρο να ζήσουμε αλλά και το πόσα από τα χρόνια αυτά θα είναι ποιοτικά.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη του Τουρισμού


Τις ευκαιρίες χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών στη Θεσπρωτία συζήτησε ο Βασίλης Γιόγιακας σε συνάντηση που είχε με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν έργα τα οποία έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται όπως η αναβάθμιση ορεινών καταφυγίων, η αναγνωρισιμότητα των αγροτουριστικών προορισμών και δραστηριοτήτων, η δημιουργία προσβάσιμων παραλιών και η χρηματοδότηση μελετών για νέα καταδυτικά πάρκα και την αναβάθμιση υφιστάμενων θαλάσσιων πάρκων.

περισσότερα

Ο Βασίλης Γιόγιακας χαιρετίζει εκδήλωση της Βουλής και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τον σχολικό εκφοβισμό

Τη συμβολή δημιουργικών πρωτοβουλιών που γίνονται από μαθητές και απευθύνονται σε μαθητές με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για το φαινόμενο του εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον, υπογράμμισε ο Βασίλης Γιόγιακας χαιρετίζοντας ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων την εκδήλωση της Βιβλιοθήκης της Βουλής και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας με θέμα «Όχι στη βία, ναι στη φιλία. Κάνε block στον εκφοβισμό». Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 1.975 μαθητές και μαθήτριες από 176 σχολεία όλης της χώρας, με 1.184 ατομικά και ομαδικά έργα.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: «πρέπει να είναι συνεχής η προσπάθεια για τη μείωση των τιμών»

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra News

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μέχρι τώρα δεν έχει πραγματοποιήσει ουσιαστικούς ελέγχους στις μεγάλες αλυσίδες και βεβαίως δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο. Όταν η Ανεξάρτητη Αρχή δεν αναλαμβάνει τις επιβαλλόμενες πρωτοβουλίες τότε πώς θα προστατευθούν οι πολίτες από την ακρίβεια;
Οι έλεγχοι είναι αναγκαίοι προκειμένου να εντοπιστούν πρακτικές όπως η αθέμιτη κερδοφορία, που τελικά επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Είναι απαράδεκτο τα ίδια ακριβώς προϊόντα να πωλούνται στη χώρα μας δυο, τρεις και τέσσερις φορές πάνω απ’ ό,τι πωλούνται σε άλλες χώρες. Όχι μόνο γίνεται δουλειά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά αποδίδει και καρπούς:

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας στο Ε.Σ.Υ. για ασθενείς με εγκεφαλικό

https://www.youtube.com/watch?v=8LBZc2FdpnQ
Η ίδρυση και λειτουργία 19 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια προβλέπεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή, με Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας τον βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα.

περισσότερα

Επιστολή Γιόγιακα για τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις στον περιφερειακό Τύπο

Την οριστική επίλυση του θέματος για τις δημοσιεύσεις υποχρεωτικού χαρακτήρα στον περιφερειακό Τύπο έθεσε ο Βασίλης Γιόγιακας με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκο.

περισσότερα

Κυρανάκης σε Γιόγιακα: παράταση ενός χρόνου για τη διόρθωση ανακριβών αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου

Σε παράταση κατά ένα έτος των προθεσμιών που λήγουν την 31-12-2023 για τη διόρθωση ανακριβών αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου θα προχωρήσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στον Βασίλη Γιόγιακα ο αρμόδιος Υφυπουργός Κώστας Κυρανάκης.

περισσότερα
Φεβρουάριος 2024
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3