Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 07:11

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της covid-19 στη «ζυγαριά» της απόφασης

Δημοσιεύθηκε στο www.president.gr

Ως γιατρός καρδιολόγος παρακολουθώ την επιστημονική συζήτηση για τον κορωνοϊό και την covid-19 και συχνά καλούμαι να απαντήσω σε συνήθη ερωτήματα που μου απευθύνονται, δηλαδή αν τα εμβόλια είναι ασφαλή, αν κάποιος πρέπει να εμβολιαστεί τώρα ή να το αναβάλλει για αργότερα κτλ. Ακούω με προσοχή και κατανόηση, και σε κάθε περίπτωση μοιράζομαι τους λόγους για τους οποίους εμπιστεύομαι ΟΛΑ τα εμβόλια.

Εξηγώ ότι η επικινδυνότητα του κορωνοϊού έθεσε τη διεθνή κοινότητα σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση χάρη στην οποία η παραγωγή και οι δοκιμές των εμβολίων επιταχύνθηκαν χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλειά τους: δόθηκε άφθονο χρήμα για το σκοπό αυτό και επιστρατεύθηκαν χιλιάδες από τους καλύτερους επιστήμονες στον τομέα τους παγκοσμίως. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες δήλωσαν αμέσως συμμετοχή στις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια το 2020, όταν στα συνηθισμένα εμβόλια χρειάζεται να περάσει ένας και ενάμισι χρόνος για να μαζευτεί ο απαιτούμενος αριθμός εθελοντών! Τα εμβόλια δοκιμάστηκαν σε πολύ περισσότερους συμμετέχοντες από ό,τι τα εμβόλια για άλλες σοβαρές ασθένειες. Λόγω της διασποράς της covid-19 ήταν πολύ πιο γρήγορο να παρατηρηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε νέα κρούσματα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες επένδυσαν έγκαιρα σε γραμμές παραγωγής ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή καθυστέρηση μεταξύ της ολοκλήρωσης των δοκιμών, της αδειοδότησης και της κυκλοφορίας. Προσπαθώ να υπενθυμίσω ότι, όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα, έτσι και τα εμβόλια κατά της covid-19 μπορεί, επαναλαμβάνω, μπορεί να έχουν παρενέργειες που ωστόσο διαρκούν 1 με 2 μέρες ενώ οι σοβαρές παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες (εξαιρετικά μικρότερες από τον κίνδυνο τροχαίου δυστυχήματος ή καρδιακού επεισοδίου!).

Μολαταύτα, ακόμα και όταν ορισμένα επιχειρήματα για την ασφάλεια των εμβολίων γίνονται κατανοητά, αρκετοί συνομιλητές μου που θα βάζαμε στη κατηγορία των «προβληματισμένων» και των «επιφυλακτικών» (όχι των «αρνητών/αντιεμβολιαστών») εξακολουθούν να θεωρούν το ρίσκο από το εμβολιασμό πιο υψηλό από το ρίσκο από την ασθένεια. Όχι μόνο γιατί θεωρούν ότι τα μέτρα προστασίας μειώνουν δραματικά την πιθανότητα να νοσήσουν ή ότι, ακόμα κι αν νοσήσουν, έχουν σημαντικά περισσότερες να επιβιώσουν. Αλλά και γιατί αγνοούν ή παραβλέπουν ότι τα συμπτώματα της covid-19 – ακόμα και σε περιπτώσεις που είναι ήπιας μορφής – μπορεί να επιμείνουν για μήνες μετά την αρχική ανάρρωση προκαλώντας βλάβη όχι μόνο στους πνεύμονες αλλά επίσης στην καρδιά και τον εγκέφαλο προκαλώντας χρόνια προβλήματα υγείας.

Επιστήμονες του περίφημου ακαδημαϊκού ιατρικού κέντρου Mayo Clinic αναφέρουν ότι απεικονιστικές εξετάσεις μήνες μετά την ανάρρωση από την covid-19 έχουν δείξει βλάβη διαρκείας στον καρδιακό μυ - ακόμα και σε πρώην ασθενείς με ήπια συμπτώματα – που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών επιπλοκών στο μέλλον. Ο τύπος της πνευμονίας που σχετίζεται με την covid-19 μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στους μικροσκοπικούς θύλακες αέρα (κυψελίδες) των πνευμόνων, οδηγώντας σε μακροχρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Ακόμα και στα νεότερα άτομα η covid-19 ενδέχεται να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, επιληψία ενώ αυξάνει τον μελλοντικό κίνδυνο εκδήλωσης των ασθενειών Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ. Επίσης, έχει παρατηρηθεί η ανάπτυξη σοβαρών φλεγμονών σε διάφορα όργανα και ιστούς.

Πέρα από αυτά, οι επιστήμονες ανατρέχουν στις μακροχρόνιες επιπτώσεις παρόμοιων, πιο γνωστών ιών όπως αυτός που προκαλεί το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS). Πολλά άτομα που έχουν περάσει το SARS έχουν αναπτύξει σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μια πολύπλοκης διαταραχής η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη κόπωση η οποία επιδεινώνεται με τη φυσική ή πνευματική δραστηριότητα αλλά δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση. Το ίδιο ενδέχεται να αποδειχθεί και με πρώην ασθενείς της covid-19.   

Με λίγα λόγια, η covid-19 δεν είναι απλά μια υπόθεση «περάστε-νοσήστε-τελειώσατε», όταν φυσικά δεν είναι θανατηφόρα. Μπορεί να έχει και μακροχρόνιες επιπτώσεις που προκαλούν ανήκεστη βλάβη στην υγεία, πολλές από τις οποίες είναι άγνωστες και ακόμη ερευνώνται. Αν και οι περισσότεροι που νοσούν από covid-19 αναρρώνουν γρήγορα, η πιθανότητα μακροχρόνιων, σοβαρών προβλημάτων υγείας είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που θα έπρεπε να ακούγεται συχνότερα στη δημόσια συζήτηση για τον εμβολιασμό και να λαμβάνεται υπόψη στο δίλημμα «να κάνω το εμβόλιο ή όχι».

Γιατί είναι μια επιστημονικά θεμελιωμένη πιθανότητα που από μόνη της κάνει το ρίσκο του μη εμβολιασμού ασύγκριτα μεγαλύτερο από το – επιστημονικά αστήρικτο - ρίσκο που θεωρείται ότι έχουν τα εμβόλια.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 07:16

Διάβασα, είδα, άκουσα

Βασίλης Γιόγιακας: καταργείται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής από 1η Αυγούστου, περισσότερος χώρος για ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο

https://www.youtube.com/watch?v=tfb1E1MHwvE
Στο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης έναντι των εισαγόμενων ανατιμήσεων στην ενέργεια και στην ταχύτερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα για φθηνότερη, «πράσινη» ενέργεια επικέντρωσε την παρέμβασή του στη Βουλή ο Βασίλης Γιόγιακας, κατά τη συζήτηση του  νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αδειοδότηση των ΑΠΕ και άλλες διατάξεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

περισσότερα

Ο Βασίλης Γιόγιακας σε ημερίδα για την ερήμωση των ορεινών περιοχών

Ο Βασίλης Γιόγιακας εκπροσώπησε τη Νέα Δημοκρατία σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας την Κυριακή 26 Ιουνίου στην Αθήνα με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ορεινών Ραδοβιζίων Άρτας. Ακολουθεί η ομιλία του βουλευτή Θεσπρωτίας:

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: οφέλη για τη διοίκηση, την ανάπτυξη και τη Δικαιοσύνη από την κωδικοποίηση της νομοθεσίας

https://www.youtube.com/watch?v=yj3GEzss9v4
Οφέλη για τη δημόσια διοίκηση, την απονομή δικαιοσύνης, την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα θα έχει η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας με το οποίο κυρώνεται ο Κώδικας για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές και τα δικαιώματα των επιβατών.

περισσότερα

Ο Βασίλης Γιόγιακας σε κλιμάκιο της Ν.Δ. στην Καστοριά

Σε κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας που επισκέφθηκε τον νομό Καστοριάς την Παρασκευή 17 Ιουνίου συμμετείχε ο Βασίλης Γιόγιακας. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ενώ συμμετείχαν επίσης η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας & Πρόεδρος του Enterprise Greece Γιάννης Σμυρλής.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: Εσπερινό ΕΠΑΛ στην Ηγουμενίτσα από τη νέα σχολική χρονιά

Τη λειτουργία Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου στην Ηγουμενίτσα γνωστοποίησε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή σε επικοινωνία που είχε με τον Βασίλη Γιόγιακα.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: αοριστολογίες Κάτση και αντιπολίτευση της καφετέριας

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση:   

«Τα τελευταία 2 χρόνια το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών ενισχύθηκε με 34 άτομα μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, συν 79 άτομα λόγω Covid.

Στελεχώθηκε, εξοπλίστηκε και λειτουργεί για πρώτη φορά Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Λειτουργεί Αιματολογικό Ιατρείο, Νευρολογικό Ιατρείο και Ψυχιατρικό Ιατρείο και αναβαθμίστηκε το Μαιευτικό - Γυναικολογικό Ιατρείο.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: ας θυμίσουμε στον κ. Κάτση τι έχει γίνει για το Νοσοκομείο Φιλιατών

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση:   

«Ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - αφού βάφτισε “κραυγή αγωνίας” την ενημέρωση του Διοικητή του Νοσοκομείου Φιλιατών προς το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών - είχε το θράσος να κάνει λόγο για “τραγική κατάσταση”, “υποστελέχωση” και “υποβάθμιση” του νοσοκομείου.

Είναι γνωστό ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του έχουν τσακωθεί με την αλήθεια και δεν παύουν να εκτίθενται. Ας του θυμίσουμε λοιπόν, με γεγονότα και αριθμούς, τι έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια:

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: 1.500 αστυνομικοί αποδεσμεύονται από τις επιδόσεις δικογράφων

https://www.youtube.com/watch?v=sWy3J7wWTSs
Χίλιοι πεντακόσιοι αστυνομικοί αποδεσμεύονται από τις επιδόσεις δικογράφων προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως στην κύρια αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

περισσότερα

Ο Βασίλης Γιόγιακας για την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά στη Θεσπρωτία

Για τις πολιτικές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό τη στήριξη των παραγωγών ενημέρωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς τους εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσπρωτίας σε συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας παρουσία του Βασίλη Γιόγιακα την Παρασκευή 27 Μαΐου.

περισσότερα

Ο Βασίλης Γιόγιακας για τον εθνικό κλιματικό νόμο και τη νέα μείωση των ανατιμήσεων στο ρεύμα

https://www.youtube.com/watch?v=-hLsd9wLXts
Στον «οδικό χάρτη» προς την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 ο οποίος περιγράφεται στον νέο εθνικό κλιματικό νόμο αναφέρθηκε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: περισσότεροι κτηνοτρόφοι εντάσσονται στη βιολογική κτηνοτροφία

Οι 9 στους 10 παλαιούς κτηνοτρόφους και οι 7 στους 10 νέους κτηνοτρόφους που κατέθεσαν αίτηση εντάσσονται τελικά στη δράση για τη βιολογική κτηνοτροφία (Δράση 11.2.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία), όπως προκύπτει από σημερινή επικοινωνία του Βασίλη Γιόγιακα με υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: κορωνοενίσχυση για όλες τις καλλιέργειες μανταρινιών

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την καταβολή κρατικής ενίσχυσης στους παραγωγούς μανταρινιών λόγω σοβαρής μείωσης του εισοδήματός τους το 2020 εξαιτίας της πανδημίας:   

«Σε επικοινωνία μας πριν λίγη ώρα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς δεσμεύθηκε ότι όλες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με μανταρίνια θα υπολογιστούν στην καταβολή της κορωνοενίσχυσης, δηλαδή και αυτές που δεν είχαν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ το 2020 ως κλημεντίνη. Ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση».

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: ελεύθερη, δωρεάν επιλογή προσωπικού γιατρού για όλους

https://www.youtube.com/watch?v=wId21wXKiLM

Στην ελεύθερη, δωρεάν επιλογή προσωπικού γιατρού για όλους τους πολίτες και στη συνεργασία ιδιωτών γιατρών και παρόχων υπηρεσιών υγείας για την κάλυψη αναγκών των κέντρων υγείας και άλλων δομών του Ε.Σ.Υ. εστίασε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για θέματα ΕΟΠΥΥ και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις και νέες δουλειές στην υδατοκαλλιέργεια

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στη Θεσπρωτία:  

«Με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών για τη χωροθέτηση και τη λειτουργία μονάδων θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις και νέες δουλειές σε έναν κλάδο ζωτικής σημασίας για την οικονομία του τόπου μας, είτε την εγκατάσταση νέων μονάδων, είτε με την επέκταση υφιστάμενων.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: περισσότερα κίνητρα και δυνατότητες στους ανέργους μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης

https://www.youtube.com/watch?v=Nv_0-D6XqrI
Περισσότερα κίνητρα και περισσότερα εργαλεία ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν κατάλληλη δουλειά δίνονται στους ανέργους, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά».

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: ο Δήμος Σουλίου στους 32 δήμους όπου θα «τρέξουν» πιλοτικά οι «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Ο Δήμος Σουλίου περιλαμβάνεται στους 32 δήμους της χώρας στους οποίους θα «τρέξει» πιλοτικά το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Νταντάδες της Γειτονιάς».

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: 10 θέσεις επικουρικού προσωπικού καλύπτονται στο Γ.Ν. Φιλιατών

Με 10 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού ενισχύεται άμεσα το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν οι προσλήψεις 4 νοσηλευτών και 6 τραυματιοφορέων βάσει των σχετικών πινάκων.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: εγκρίθηκαν έργα δικτύων ύδρευσης σε κοινότητες του Δήμου Φιλιατών

Εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ενός ακόμη έργου υποδομής στη Θεσπρωτία, σύμφωνα με ενημέρωση του Βασίλη Γιόγιακα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: προς ένταξη πρόσθετα έργα υποδομής στον Δήμο Σουλίου


Η  χρηματοδότηση έργων υποδομής στον Δήμο Σουλίου και η αντιμετώπιση της ασθένειας των πλατάνων ήταν τα κύρια θέματα των συναντήσεων που είχαν ο Βασίλης Γιόγιακας και ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: διαρκής η προσπάθεια για τη στήριξη των παραγωγών μας


Συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσπρωτίας είχε ο Βασίλης Γιόγιακας στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας συνομίλησε με τους παραγωγούς τους οποίους θα ξαναδεί τις επόμενες ημέρες προκειμένου να προγραμματιστεί συνάντηση ομάδας αγροκτηνοτρόφων στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

περισσότερα
Ιούλιος 2022
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31