Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2023 11:58

Βασίλης Γιόγιακας: 6.000 στρέμματα περνούν στη διαχείριση των Δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών - Θα παίρνουν και ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα από τον ΟΛΗΓ για 40 χρόνια


Στη διαχείριση των Δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών περνούν 6.000 στρέμματα που αποχαρακτηρίστηκαν ως Χερσαία Ζώνη Λιμένα και εξαιρέθηκαν από τη δικαιοδοσία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Επίσης στους δύο δήμους θα καταβάλλεται από τον ΟΛΗΓ για τα επόμενα περίπου 40 χρόνια, το 85% ετήσιου ανταλλάγματος παραχώρησης ύψους 3,5% επί των ακαθάριστων εσόδων του Οργανισμού. Οι σχετικές προβλέψεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση παραχώρησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΗΓ σε θυγατρική εταιρεία του κοινοπρακτικού σχήματος το οποίο αναδείχθηκε ως Προτιμητέος Επενδυτής στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας αναφέρθηκε στα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την επιτυχία της διαγωνιστικής διαδικασίας όπως είναι το υψηλό τίμημα των 84,2 εκατομμυρίων ευρώ που κατέβαλε ο επενδυτής και το οποίο ισοδυναμεί με περισσότερες από 50 φορές τα κέρδη προ φόρων του ΟΛΗΓ το 2022.  Τόνισε την υποχρέωση του επενδυτή να υποβάλει επικαιροποιημένο Προγραμματικό Σχέδιο Ανάπτυξης εντός 9 μηνών από την ολοκλήρωση της συμφωνίας και το οποίο τελεί υπό την έγκριση του Ελληνικού Δημοσίου. Ειδικά για τη νέα μαρίνα που έχει χωροθετηθεί στο βόρειο άκρο του λιμένα, ο βουλευτής Θεσπρωτίας ανέφερε ότι η λειτουργία της αναφέρεται ρητά στη σύμβαση παραχώρησης και περιλαμβάνεται στα στοιχεία τα οποία παραχωρούνται στον επενδυτή. «Όσοι σπεύδουν να κινδυνολογήσουν και δυσπιστούν για την επένδυση στη νέα μαρίνα - με τον ίδιο τρόπο που δεν πίστευαν ότι θα προχωρήσει η απόδοση εκτάσεων στις δήμους - φοβάμαι ότι θα πέσουν έξω για μία ακόμα φορά.»,  σημείωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.

Σχετικά με το μοντέλο αξιοποίησης του ΟΛΗΓ, ανέφερε ότι το μοντέλο της υποπαραχώρησης δραστηριοτήτων  το οποίο είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αποτέλεσμα μελέτης, γι’ αυτό επί της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το ΤΑΙΠΕΔ ανέθεσε σε ανεξάρτητους μελετητές να προτείνουν με ποιο τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί κάθε ένα περιφερειακό λιμάνι που ανήκει στο χαρτοφυλάκιό του.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρθηκε επίσης στη συστηματική συνεργασία Υπουργείων, ΤΑΙΠΕΔ και ΟΛΗΓ κατά τα προηγούμενα 3,5 χρόνια προκειμένου να επιλυθούν εκκρεμότητες δεκαετιών σε σχέση με τη χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας και να ικανοποιηθεί το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την απόδοση σε αυτήν εκτάσεων που δεν προορίζονται για λιμενικές δραστηριότητες.

«Με την είσοδο του επενδυτικού σχήματος, τόσο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όσο και τα μικρότερα λιμάνια που ανήκουν στον Οργανισμό – στα Σύβοτα, την Πλαταριά και τη Σαγιάδα - θα μπουν σε μια νέα φάση ανάπτυξης. Ανάπτυξη που μεταφράζεται σε αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ηγουμενίτσας, στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή, στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων, άμεσων και έμμεσων, θέσεων εργασίας», τόνισε ο βουλευτής Θεσπρωτίας.

Ακολουθούν σημεία της αρχικής εισήγησης και της δευτερολογίας του Βασίλη Γιόγιακα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής:

 • Εάν ήθελε κανείς να δώσει έναν τίτλο σε αυτό το νομοσχέδιο, θα μπορούσε να μιλήσει για ένα διαγωνισμό – υπόδειγμα και μια συμφωνία με ιδιαίτερα οφέλη τόσο το Ελληνικό Δημόσιο όσο και την τοπική κοινωνία.
 • Το νομοσχέδιο αυτό σηματοδοτεί και μια πολύ σημαντική εξέλιξη, ένα ορόσημο, για την τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσας. Και δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη συγκίνηση και την ικανοποίησή μου για την εξέλιξη αυτή. Γιατί, ύστερα από αναμονή και πισωγυρίσματα είκοσι χρόνων, αποδίδονται για διαχείριση στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών εκτάσεις 6.000 στρεμμάτων οι οποίες δεν έχουν σχέση με τις λιμενικές δραστηριότητες. Για να γίνει αυτό, έπρεπε πρώτα να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα τα οποία εκκρεμούσαν για δεκαετίες ολόκληρες.
 • Πέρα από την εξυγίανση και τη νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων τμημάτων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, τα τελευταία τριάμισι χρόνια έγινε επίσης μια παράλληλη προσπάθεια, που επίσης στέφθηκε με επιτυχία: γιατί, στην τροποποίηση των ορίων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα το 2017, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας, δεν εξαιρέθηκαν όλες οι εκτάσεις που δεν χρειάζονται για λιμενικές δραστηριότητες. Χρειάστηκε αγώνας για να εξαιρεθούν περισσότερες εκτάσεις από τη δικαιοδοσία του Οργανισμού, προκειμένου να είναι περισσότεροι οι χώροι που θα περάσουν στη διαχείριση των δήμων.
 • Έχοντας δει βήμα – βήμα όλα όσα έγιναν αυτά τα 3,5 χρόνια προκειμένου να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα, θεωρώ χρέος μου να ευχαριστήσω και από αυτό το βήμα τον πρώην Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων, τον κύριο Κυριαζόπουλο, τους πρώην Γενικούς Γραμματείς Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κύριο Πολίτη, καθώς και τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.
 • Όπως είχα πει σε μια δήλωσή μου τον Ιούλιο του 2021, σε μια επίσκεψη της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Ηγουμενίτσα σχετικά με τους πρόσθετους χώρους που θα αποδίδονταν στην τοπική κοινωνία: «βγήκε “λευκός καπνός”! Έκλεισαν εκκρεμότητες δεκαετιών σε σχέση με τη χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας. Ικανοποιήθηκε ένα δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Διασφαλίστηκε ένα οικονομικό αντάλλαγμα που θα παίρνουν κάθε χρόνο οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών. Διασφαλίστηκε το μέλλον του προσωπικού του Οργανισμού, με δυνατότητα οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτόν με σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής να επιλέξουν μέχρι το τέλος του 2024 αν θα παραμείνουν σε αυτόν ή αν θα μεταταχθούν σε φορείς ή νομικά πρόσωπα  του δημοσίου τομέα.
 • Πλέον, με την είσοδο του επενδυτικού σχήματος, τόσο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όσο και τα μικρότερα λιμάνια που ανήκουν στον Οργανισμό – στα Σύβοτα, την Πλαταριά και τη Σαγιάδα - θα μπουν σε μια νέα φάση ανάπτυξης. Ανάπτυξη που μεταφράζεται σε αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ηγουμενίτσας, στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή, στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων, άμεσων και έμμεσων, θέσεων εργασίας.
 • Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που τεκμηριώνουν την επιτυχία της διαγωνιστικής διαδικασίας; Είναι το έντονο ενδιαφέρον των υποψηφίων επενδυτών, αφού 9 σχήματα υπέβαλαν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος και 7 από αυτά κρίθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ότι πληρούν τα κριτήρια για την υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών. Είναι η ποιότητα του κοινοπρακτικού σχήματος στο οποίο παραχωρήθηκε η πλειοψηφία των μετοχών, με αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαχείριση λιμένων, διεθνές εκτόπισμα, γνώση του ελληνικού περιβάλλοντος αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αδριατικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι το τίμημα που καταβάλλει ο Προτιμητέος Επενδυτής, το οποίο  ξεπέρασε κάθε προσδοκία, φτάνοντας τα περίπου 84,2 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό το οποίο ισοδυναμεί με 12 φορές τον κύκλο εργασιών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας και με περισσότερες από 50 φορές τα κέρδη προ φόρων του ΟΛΗΓ το 2022. Για έχουμε μια ακόμα συγκριτική αποτίμηση του τιμήματος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να πούμε ότι αντιστοιχεί στο ¼ της χρηματιστηριακής αποτίμησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, όταν ο ΟΛΠ έχει 25 φορές μεγαλύτερο κύκλο εργασιών.
 • Ένα ακόμα στοιχείο που καταγράφεται στα πολύ θετικά της σύμβασης είναι το αντάλλαγμα παραχώρησης, 3,5% επί των ακαθάριστων εσόδων του Οργανισμού, που θα καταβάλλεται στο Ελληνικό Δημόσιο κάθε χρόνο και για κάθε ένα χρόνο, από τα 40 που θα διαρκέσει η συμφωνία. Με το 85% του ετήσιου αυτού του τέλους να καταβάλλεται στους δύο Δήμους που φιλοξενούν λιμενικές εγκαταστάσεις του Οργανισμού, στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.
 • Η παραχώρηση συνδέεται υποχρεωτικά με ένα επικαιροποιημένο Προγραμματικό Σχέδιο Ανάπτυξης – το λεγόμενο Master Plan - στο οποίο θα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για συγκεκριμένες επενδύσεις σε συγκεκριμένο χρόνο. Mεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η κατασκευή και η λειτουργία της νέας Μαρίνας Ηγουμενίτσας που αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση στον Τουρισμό Σκαφών Αναψυχής, τριπλασιάζοντας τις θέσεις ελλιμενισμού, με δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και 40 γιοτ άνω των 40 μέτρων. Μια μαρίνα η οποία έχει χωροθετηθεί και αδειοδοτηθεί ήδη στο βόρειο άκρο του λιμένα. Όσοι, λοιπόν, σπεύδουν να κινδυνολογήσουν και δυσπιστούν για την επένδυση στη νέα μαρίνα - με τον ίδιο τρόπο που δεν πίστευαν ότι θα προχωρήσει η απόδοση εκτάσεων στις δήμους - φοβάμαι ότι θα πέσουν έξω για μία ακόμα φορά.
 • Στο Άρθρο 3 της σύμβασης παραχώρησης, η μαρίνα Ηγουμενίτσας περιλαμβάνεται στα Στοιχεία Παραχώρησης του Κεντρικού Λιμένα. Στο Άρθρο 11, στο οποίο αναφέρεται επί λέξη ότι ο ΟΛΗΓ «υποχρεούται με δικό του κίνδυνο και έξοδα να παρέχει όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη λειτουργία της σχεδιαζόμενης νέας μαρίνας στα βόρεια του λιμένος».
 • Το μοντέλο υποπαραχώρησης δραστηριοτήτων συναντάται σε λιμάνια με εκτεταμένη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων, όπως είναι τα logistics, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, η κρουαζιέρα, η διαμετακόμιση αυτοκινήτων και τα λοιπά. Δηλαδή δραστηριότητες που είναι τόσο αναπτυγμένες ώστε κάθε τέτοια να είναι από μόνη της ελκυστική για τον υποψήφιο επενδυτή. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του ΟΛΗΓ, ο οποίος δεν έχει αναπτύξει σε τέτοια έκταση διαφορετικές δραστηριότητες, αφού πάνω από τα 2/3 του τζίρου του προέρχονται από τις διεθνείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις.
 • Tο μοντέλο της υποπαραχώρησης δραστηριοτήτων - το οποίο είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Φλεβάρη του 2019 για μια σειρά περιφερειακών λιμένων – δεν ήταν το κατάλληλο για την αξιοποίηση του ΟΛΗΓ. Απλώς βόλευε την τότε κυβέρνηση να λέει προεκλογικά – και στις τοπικές κοινωνίες - ότι «εμείς δεν ξεπουλήσαμε τα λιμάνια και κρατήσαμε τη διαχείριση στο Κράτος».  Αντίθετα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επί της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το ΤΑΙΠΕΔ ανέθεσε σε ανεξάρτητους μελετητές να προτείνουν με ποιο τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί κάθε ένα περιφερειακό λιμάνι που ανήκει στο χαρτοφυλάκιό του. Έτσι, για κάποια λιμάνια, όπως της Καβάλας, του Λαυρίου και της Κέρκυρας, έχει προταθεί αξιοποίηση μέσω υποπαραχώρησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Επομένως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει γενικά και για όλες τις περιπτώσεις, «καλό» και «κακό» μοντέλο αξιοποίησης. Υπάρχει αυτό που οι ειδικοί προτείνουν ως καταλληλότερο.
 • Η σύμβαση παραχώρησης έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η οποία ελέγχει και την τιμολογιακή πολιτική, και οποιαδήποτε άλλη πρακτική που μπορεί να παραβαίνει το Δίκαιο του Ανταγωνισμού, όπως η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.  Ακούσαμε, άλλωστε, και από τον εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ στην ακρόαση των φορέων ότι δεν δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.
 • Σε όλα τα παραχωρημένα ή υπό παραχώρηση λιμάνια οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν προβλέψει δύο βασικές δικλείδες ελέγχου. Από τη μια, υποχρεώνουν σε σοβαρές επενδύσεις που θα αυξήσουν το όφελος για την πραγματική οικονομία και θα διασφαλίσουν την ποιότητα των επενδυτών. Από την άλλη, εφ’ όσον το ΤΑΙΠΕΔ εξακολουθεί να διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό στον Οργανισμό, εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΗΓ, κάτι που περιορίζει τον επενδυτή από το να λαμβάνει μονομερώς σημαντικές αποφάσεις που κρίνεται ότι είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
 • Με τη σύμβαση παραχωρούνται δικαιώματα χρήσης και λειτουργίας γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης για 40 χρόνια. Όχι δικαιώματα κυριότητας! Με την λήξη της σύμβασης παραχώρησης, η διαχείριση όλων των λιμενικών υποδομών επιστρέφεται στο ελληνικό δημόσιο, μαζί με όλες τις επενδύσεις και υποδομές που έχουν στο μεταξύ υλοποιηθεί και αναπτυχθεί.
 • Και στην περίπτωση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει ότι μπορεί να δίνει λύσεις σε προβλήματα που σέρνονταν επί δεκαετίες. Και ότι συνεχίζει να κάνει πράξη το σχέδιό της για νέες επενδύσεις, για καλύτερες δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες, με τρόπο που ωφελεί όχι μόνο την εθνική οικονομία, αλλά και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2023 12:07

Διάβασα, είδα, άκουσα

Βασίλης Γιόγιακας: η χαλαρή ψήφος μπορεί να αφήσει χώρο σε δυνάμεις που είναι αντίθετες προς την Ε.Ε.

Δημοσιεύθηκε στην 'Κυριακάτικη Kontra News"

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται τα προβλήματα των αγροτών και αναζητά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα με διάρκεια εκφράζει ο Βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Γιόγιακας. Προφανώς έχουν ληφθεί υπόψη οι δημοσιονομικές αντοχές, επισημαίνει και σημειώνει ότι οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανεύθυνο ειδικά απ’ όσα βίωσε η χώρα την περασμένη δεκαετία. Σε ερώτηση για την επέλαση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τα στοιχεία δημοσκοπήσεων, δηλώνει ότι εάν αυτό επιβεβαιωθεί στην κάλπη και εις βάρος των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας για τα θέματα των αγροτών: «η Κυβέρνηση είναι εδώ να συζητήσει με ειλικρίνεια γι’ αυτά που μπορεί να γίνουν»

https://www.youtube.com/watch?v=ZVGznsvX3L8
«Καταλαβαίνουμε, συζητάμε, δίνουμε λύσεις στο μέτρο του δυνατού με το βλέμμα και στα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας μιλώντας για τη στάση της Κυβέρνησης στα προβλήματα των αγροτών με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: 2 μήνες παράταση στους κατοίκους εσωτερικού για δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

Παρατείνεται κατά 2 μήνες η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο για τις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας οι οποίες περιλαμβάνονται στη διαδικασία κτηματογράφησης που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: 300.000 ευρώ για έργα στο Δρέπανο - Μακρυγιάλι


100.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών στον Δήμο Φιλιατών

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 400.000 ευρώ προς τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών θα εγκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση του Βασίλη Γιόγιακα με τον αρμόδιο Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, παρουσία του Δημάρχου Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: «η αντιπολίτευση επιλέγει μάχες σε λάθος μέτωπα και τελικά βρίσκεται εκτεθειμένη»

Δημοσιεύθηκε στην "Κυριακάτικη Kontra News"

Σκληρή κριτική σε όσους αντιδρούν στην πρόταση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως για επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές ασκεί ο Βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Γιόγιακας. Διερωτάται ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας «δηλαδή, τι θα πει αύριο η αντιπολίτευση στους Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι περιμένουν εδώ και χρόνια να γίνει αυτό που σε άλλες χώρες θεωρείται αυτονόητο; Ότι «αιφνιδιάστηκε» με την τροπολογία; Ποιόν ενδιαφέρει στ’ αλήθεια αυτό;». Αναγνωρίζει τα προβλήματα που έχουν οι αγρότες και δηλώνει πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τα συζητήσει και να βρεθούν λύσεις. Για τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις και το νέο κύμα κερδοσκοπίας υπογραμμίζει ότι το ζητούμενο είναι να μην πάρει διαστάσεις το πρόβλημα στην Ερυθρά Θάλασσα και να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: δύο Κέντρα Ημέρας για αυτισμό και Αλτσχάιμερ στη Θεσπρωτία

Η δημιουργία δύο Κέντρων Ημέρας στη Θεσπρωτία για τη φροντίδα ατόμων με αυτισμό και Αλτσχάιμερ περιλαμβάνεται στην πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας για την επιλογή φορέων οι οποίοι θα αναλάβουν να λειτουργήσουν συνολικά 14 μονάδες ψυχικής υγείας σε διάφορες Περιφέρειες της χώρας. 

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: «όσοι πιστεύουμε στην κοινοβουλευτική δημοκρατία θέλουμε η επιστολική ψήφος να πετύχει τον σκοπό της»

https://www.youtube.com/watch?v=7PFwkIMjxbw

Σημαντική εξέλιξη για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών χαρακτήρισε ο Βασίλης Γιόγιακας τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το θέμα ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρθηκε στη διευκόλυνση των πιο ηλικιωμένων ψηφοφόρων, των απόδημων Ελλήνων, των ετεροδημοτών και των εποχικών εργαζόμενων να ψηφίσουν χωρίς να μετακινηθούν.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας για την 33η επέτειο της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια»: διαχρονικός και θαρραλέος σύμμαχος στον αγώνα για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας

Τη διαχρονική συμβολή της Ομόνοιας στο σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία εξήρε ο Βασίλης Γιόγιακας στην εκδήλωση για την 33η επέτειο από την ίδρυση της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια».

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: «λύση στην έλλειψη “εργατικών χεριών” η τροπολογία για τις άδειες διαμονής»

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra News

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα της ακρίβειας και έχει πάρει μέτρα, επισημαίνει ο Βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας ενώ σημειώνει ότι για πρώτη φορά έχει ξεκινήσει εντατική έρευνα σε επιχειρήσεις για πρακτικές που οδηγούν σε τεχνητό «φούσκωμα» των τιμών και ήδη έχουν ανακοινώσει μεγάλα πρόστιμα σε πολυεθνικές με κυρίαρχη θέση. Σχετικά με τα στοιχεία που παρουσιάζουν άνοδο της ακροδεξιάς, υπογραμμίζει ότι «σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί η απήχηση αυτών των κομμάτων σε ακροατήρια που δεν ανήκουν ιδεολογικά στον χώρο αυτό».

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: «η οπαδική βία είναι μια μορφή κοινωνικής βίας»

Δημοσιεύθηκε στην "Political"

Σας ασκείται κριτική από την αντιπολίτευση για τα μέτρα που εξήγγειλε και υλοποιεί η κυβέρνηση για την οπαδική βία. Τι απαντάτε;
Η οπαδική βία είναι μια μορφή κοινωνικής βίας, ένα φαινόμενο που έχει να κάνει με παράγοντες όπως η ανεργία, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, η έλλειψη παιδείας και κοινωνικής αγωγής, ακόμα και η μορφή που έχει πάρει σήμερα ο επαγγελματικός αθλητισμός, γύρω από τον οποίο συγκεντρώνονται κάθε μορφής συμφέροντα. Σε πιο στενό χρονικό ορίζοντα, η οπαδική βία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με μέτρα που θα βάλουν αποφασιστικά «στο παιχνίδι» και τις ανώνυμες αθλητικές εταιρείες. Είναι επίσης θετικό ότι η Δικαιοσύνη προσανατολίζεται πλέον στη δραστική αντιμετώπιση των φαινομένων οπαδικής βίας και στη διερεύνηση τυχόν συγκρότησης εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2024: «από τους κύριους στόχους της οικονομικής πολιτικής η αύξηση των εισοδημάτων»

https://www.youtube.com/watch?v=JdmQ-vQ4EWs
Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν την εφαρμογή σειράς μέτρων με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024.

περισσότερα

Μια ζωτική μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων

Δημοσιεύθηκε στην "Political"

Πέρα από τις ιστορίες που μπορεί να έχουμε από τον κοινωνικό μας περίγυρο, λίγοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι από τις «πρωταθλήτριες» στα ποσοστά θανάτων και αναπηρίας από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια: ένα στα 5 από τα 57.000 περιστατικά που συμβαίνουν κάθε χρόνο αποβαίνουν μοιραία ενώ ένας στους 4 περνάει την υπόλοιπη ζωή του με κάποιας μορφής αναπηρία. Καθώς μάλιστα ο πληθυσμός γερνάει - άρα αυξάνονται τα άτομα άνω των 65 ετών που αποτελούν και την ομάδα υψηλότερου κινδύνου – τόσο τα περιστατικά όσο και το κόστος διαχείρισής τους αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τις δύο επόμενες δεκαετίες.

περισσότερα

Προμήθεια συστήματος στο Νοσοκομείο Φιλιατών για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος


Δρομολογείται η προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος σπιρομέτρησης για το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, μετά την έγκριση της σχετικής χρηματοδότησης ύψους 50.000 ευρώ από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη. Με τη λειτουργία του συστήματος θα είναι εφικτή η διάγνωση και η παρακολούθηση αρκετών παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα.

περισσότερα

Στροφή στην πρόληψη επειγόντως…

Δημοσιεύθηκε στην "Απογευματινή"

«Το δε προνοείν και προλαµβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν» σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, σε απλή απόδοση «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία». Στη χώρα μας ωστόσο η πρόληψη υγείας δεν είχε τύχει διαχρονικά της προσοχής που έπρεπε. Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο 2018-2020 μία στις τέσσερις γυναίκες δεν είχε κάνει τεστ ΠΑΠ, μία στις δύο γυναίκες άνω των 40 ετών δεν είχε κάνει μαστογραφία, και μόνο ένα στα δέκα άτομα άνω των 50 ετών είχε κάνει την αιματολογική ανάλυση που απαιτείται για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η μειωμένη έμφαση στην πρόληψη επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο πόσα χρόνια αναμένεται κατά μέσο όρο να ζήσουμε αλλά και το πόσα από τα χρόνια αυτά θα είναι ποιοτικά.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη του Τουρισμού


Τις ευκαιρίες χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών στη Θεσπρωτία συζήτησε ο Βασίλης Γιόγιακας σε συνάντηση που είχε με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν έργα τα οποία έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται όπως η αναβάθμιση ορεινών καταφυγίων, η αναγνωρισιμότητα των αγροτουριστικών προορισμών και δραστηριοτήτων, η δημιουργία προσβάσιμων παραλιών και η χρηματοδότηση μελετών για νέα καταδυτικά πάρκα και την αναβάθμιση υφιστάμενων θαλάσσιων πάρκων.

περισσότερα

Ο Βασίλης Γιόγιακας χαιρετίζει εκδήλωση της Βουλής και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τον σχολικό εκφοβισμό

Τη συμβολή δημιουργικών πρωτοβουλιών που γίνονται από μαθητές και απευθύνονται σε μαθητές με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για το φαινόμενο του εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον, υπογράμμισε ο Βασίλης Γιόγιακας χαιρετίζοντας ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων την εκδήλωση της Βιβλιοθήκης της Βουλής και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας με θέμα «Όχι στη βία, ναι στη φιλία. Κάνε block στον εκφοβισμό». Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 1.975 μαθητές και μαθήτριες από 176 σχολεία όλης της χώρας, με 1.184 ατομικά και ομαδικά έργα.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: «πρέπει να είναι συνεχής η προσπάθεια για τη μείωση των τιμών»

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra News

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μέχρι τώρα δεν έχει πραγματοποιήσει ουσιαστικούς ελέγχους στις μεγάλες αλυσίδες και βεβαίως δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο. Όταν η Ανεξάρτητη Αρχή δεν αναλαμβάνει τις επιβαλλόμενες πρωτοβουλίες τότε πώς θα προστατευθούν οι πολίτες από την ακρίβεια;
Οι έλεγχοι είναι αναγκαίοι προκειμένου να εντοπιστούν πρακτικές όπως η αθέμιτη κερδοφορία, που τελικά επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Είναι απαράδεκτο τα ίδια ακριβώς προϊόντα να πωλούνται στη χώρα μας δυο, τρεις και τέσσερις φορές πάνω απ’ ό,τι πωλούνται σε άλλες χώρες. Όχι μόνο γίνεται δουλειά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά αποδίδει και καρπούς:

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας στο Ε.Σ.Υ. για ασθενείς με εγκεφαλικό

https://www.youtube.com/watch?v=8LBZc2FdpnQ
Η ίδρυση και λειτουργία 19 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια προβλέπεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή, με Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας τον βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα.

περισσότερα

Επιστολή Γιόγιακα για τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις στον περιφερειακό Τύπο

Την οριστική επίλυση του θέματος για τις δημοσιεύσεις υποχρεωτικού χαρακτήρα στον περιφερειακό Τύπο έθεσε ο Βασίλης Γιόγιακας με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκο.

περισσότερα

Κυρανάκης σε Γιόγιακα: παράταση ενός χρόνου για τη διόρθωση ανακριβών αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου

Σε παράταση κατά ένα έτος των προθεσμιών που λήγουν την 31-12-2023 για τη διόρθωση ανακριβών αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου θα προχωρήσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στον Βασίλη Γιόγιακα ο αρμόδιος Υφυπουργός Κώστας Κυρανάκης.

περισσότερα
Φεβρουάριος 2024
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3