Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 10:45

Εισήγηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την πρόταση νόμου για το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση με την οποία συζητείται η πρόταση νόμου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, περίπου δεκαέξι μήνες μετά την κατάθεσή της, αδικεί ως έναν βαθμό αυτή την πρωτοβουλία. Θα ήταν πιο χρήσιμο η πρόταση αυτή να συζητηθεί και να ληφθεί υπόψη πριν η Κυβέρνηση νομοθετήσει το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Συζητάμε σήμερα τη διαχείριση της φτώχειας της ελληνικής κοινωνίας. Βλέπουμε συνανθρώπους μας, συμπολίτες μας, να υποφέρουν. Βλέπουμε τον ψυχισμό τους να έχει διαταραχθεί. Βλέπουμε τους ανθρώπους της διπλανής μας πόρτας να υποφέρουν.

Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε ότι ακόμη κι έτσι δίνεται η ευκαιρία να επαναλάβουμε και να συμφωνήσουμε σε δύο πράγματα.

Το ένα είναι ότι χρειάζεται να ενισχυθούν οι παρεμβάσεις για να στηριχθούν οι αδύναμες ομάδες των συμπολιτών μας πολύ περισσότερο μετά την οικονομική ύφεση των δύο τελευταίων χρόνων και τα όσα έχουν προβλεφθεί για την επόμενη τριετία. Θυμίζω ότι το κλείσιμο της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης έφερε μέτρα περίπου 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε νέους φόρους και περικοπές, μέτρα που πλήττουν μεταξύ άλλων τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους και όλους εκείνους που ήδη βρίσκονται στο περιθώριο ή διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας.

Ήδη στον Προϋπολογισμό του 2017 οι δαπάνες για συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα μειώθηκαν κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο οι συνταξιοδοτικές δαπάνες είναι λιγότερες κατά 700 εκατομμύρια, ενώ το ΕΚΑΣ κόπηκε κατά 600 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ θα αφαιρεθούν το 2017 από τις τσέπες των πολιτών με αντιστάθμισμα μόλις 870 εκατομμύρια ευρώ, 570 εκατομμύρια ευρώ για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και 300 εκατομμύρια ευρώ για κοινωνικές δομές. Επομένως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η στήριξη των ασθενέστερων, παρά την όποια προσπάθεια, έχει περιορισμένα αποτελέσματα, όταν υπάρχει περιβάλλον ύφεσης, υπερφορολόγησης και χωρίς αποεπενδύσεις.

Το δεύτερο σημείο, στο οποίο συμφωνήσαμε, είναι ότι οι διάφορες πολιτικές δεν μπορούν να καλύψουν στο βαθμό που πρέπει τους συνανθρώπους μας σε κίνδυνο φτώχειας. Διαφορετικές παροχές σε διαφορετικές κατηγορίες πληθυσμού, περιορισμένη αποκέντρωση, αδυναμία στόχευσης στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά είναι μερικά από τα προβλήματα, με αποτέλεσμα τα φτωχά άτομα και νοικοκυριά να παίρνουν λιγότερα από όσα χρειάζονται για να έχουν μια ελάχιστα αξιοπρεπή διαβίωση.

Ερχόμενος στην πρόταση νόμου, από τη συζήτηση στην Επιτροπή προέκυψε ως ζητούμενο να αξιολογηθεί η εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, που θυμίζουμε και πάλι ότι νομοθετήθηκε ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και είχε καταψηφιστεί από την τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνο καταψηφίστηκε, φωνάζατε, κυρία Υπουργέ, ότι δεν είναι σωστό και φτωχοποιείται η χώρα μας.

Είχε εφαρμοστεί τότε πιλοτικά σε δεκατρείς δήμους με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια τον Οκτώβρη του 2012 και στη συνέχεια έγινε η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων. Το επίδομα αυτό έχει, σύμφωνα με το σχεδιασμό, τρεις πυλώνες.

Ο πρώτος είναι η οικονομική ενίσχυση με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Ο δεύτερος είναι να αποκτήσουν πρόσβαση οι δικαιούχοι σε υπηρεσίες και αγαθά πρώτης ανάγκης, ενώ στον τρίτο πυλώνα επιχειρείται η ένταξη ή  επανένταξη στην αγορά εργασίας μέσα από προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης.

Σήμερα δεν είμαστε σε θέση να πούμε κατά πόσο λειτουργεί ο δεύτερος και ο τρίτος πυλώνας. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος δεν είναι ενδεικτική. Επιλέχθηκαν τριάντα δήμοι της χώρας, όπου οι κάτοικοι είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος και ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η επέκταση του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα τρέχει μόλις από τον περασμένο Μάρτιο, όταν έγινε η πρώτη πληρωμή των δικαιούχων για όσους υπέβαλαν αίτηση και πήραν έγκριση τον προηγούμενο Φλεβάρη. Είναι σαφές ότι πρέπει να έχουμε συγκεντρωτικά στοιχεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ίσως μετά τους έξι μήνες, για να μπορούμε να έχουμε μια έγκυρη εικόνα. Αυτά με αφορμή το άρθρο 1 της πρότασης νόμου.

Όσον αφορά το άρθρο 2, σχετικά με το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, όπως γνωρίζετε τρέχει μέσω πενήντα επτά κοινωνικών συμπράξεων σε ολόκληρη τη χώρα ένα συγχρηματοδούμενο πρόγραμμα διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Το είπαν και άλλοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης στις Επιτροπές. Είναι ένα πρόγραμμα πολύ χρήσιμο για να ανακουφιστούν οι φτωχότεροι και να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική ανασφάλεια. Για τον λόγο αυτό δεν επιτρέπεται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα 330 εκατομμύρια ευρώ, που έχουν διασφαλιστεί μέχρι το 2020. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει, κυρία Υπουργέ, να ξαναδείτε τον σχεδιασμό και τις διαδικασίες του προγράμματος.

Στο άρθρο 4 συμφωνούμε με την επαναφορά του ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.500 ευρώ, όπως συμφωνούμε ότι όλα τα αναπηρικά, προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα, που παίρνουν συμπολίτες μας, πρέπει να προστατεύονται από κατασχέσεις.

Στην Επιτροπή έγινε αρκετή συζήτηση με αφορμή το άρθρο 5 για τα ΚΕΠ, σχετικά με το δίκτυο, που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και θα υποστηρίζει τις δράσεις κοινωνικής προστασίας.

Έχει ήδη προβλεφθεί να λειτουργήσουν σε τοπικό επίπεδο διακόσια πενήντα τέσσερα κέντρα κοινότητας. Κατανοούμε τις διάφορες δυσκολίες, αλλά ο αριθμός των κέντρων κοινότητας που λειτουργούν, σύμφωνα με τα όσα μας είπε η κυρία Υπουργός στην Επιτροπή, δεν είναι ικανοποιητικός. Νομίζουμε ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς η λειτουργία των κέντρων και ασφαλώς να διασυνδεθούν πλήρως με τα κοινωνικά προγράμματα και τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.

Ως προς το άρθρο 6, συμφωνούμε ότι η αποσύνδεση των κέντρων εκπαίδευσης, κοινωνικής υποστήριξης και κατάρτισης ανθρώπων με αναπηρία από τα νοσοκομεία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε στην Επιτροπή ότι επιδιώκει ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της αποκατάστασης στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τα ΚΕΚΥΚ ΑμεΑ θα αποσυνδεθούν από τα νοσοκομεία και θα αποτελέσουν αποκεντρωμένες δομές των ΥΠΕ στελεχωμένες με γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας.

Η διαφωνία μας βρίσκεται σε δυο σημεία. Η πρώτη διαφωνία μας είναι ότι το δίκτυο αποκατάστασης πρέπει να είναι ενιαίο σε όλη τη χώρα, για να μπορεί να υπάρξει πράγματι εθνικός σχεδιασμός και ολοκληρωμένη εικόνα των προβλημάτων και των αναγκών.

Η δεύτερη διαφωνία μας είναι ότι σ’ αυτό το δίκτυο πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλοι φορείς, κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα, που να έχουν αντικείμενο τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, από τα πιστοποιημένα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης μέχρι τους κατά τόπους συλλόγους ΑμεΑ και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Ελπίζουμε το Υπουργείο Υγείας να συστήσει άμεσα την ομάδα των ειδικών και να έχουμε το συντομότερο δυνατό την πρότασή του για τις δομές αποκατάστασης. Τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους είναι πολλά και δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα όσα αναφέραμε με αφορμή τη σημερινή συζήτηση είναι μέρος των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η οικονομική και κοινωνική επιτροπή, ώστε να δυναμώσει η προστασία και η ένταξη των ευάλωτων συμπολιτών μας. Χρειαζόμαστε έναν χάρτη ποιότητας κοινωνικών υπηρεσιών, ένα εθνικό σύστημα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, όπου θα έχουν ρόλο και ο ιδιωτικός τομέας και οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών.

Πιστεύουμε ότι οι περιφέρειες και οι δήμοι πρέπει να έχουν περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους, για να εφαρμόσουν τοπικές και στοχευμένες πολιτικές, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας. Και όπως είπαμε νωρίτερα, όσον αφορά το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους άπορους πρέπει να εξαντληθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης όλων των πηγών του ΕΣΠΑ.

Πολύ περισσότερο, όμως, πιστεύουμε σε πολιτικές που θα αυξήσουν το εθνικό εισόδημα, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα στηρίξουν την επιχειρηματική πρωτοβουλία, διότι μόνο έτσι θα αντιστρέψουμε την αύξηση της φτώχειας, αλλά και θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής προστασίας, που θα στηρίζει με επάρκεια αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 11:35

Διάβασα, είδα, άκουσα

Υπουργείο Μεταφορών προς Βασίλη Γιόγιακα: με αίτημα των τοπικών φορέων προς την Περιφέρεια η χρηματοδότηση του δρόμου Τσιμέντα - Πέταλο Γωνιάς

Μόνο ως νέο έργο που θα ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΠΕΠ Ηπείρου κατόπιν αιτήματος των τοπικών φορέων μπορεί να κατασκευαστεί το υποτμήμα Τσιμέντα - Πέταλο Γωνιάς της οδού Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας το οποίο είχε εξαιρεθεί από τα έργα της Γ1 Φάσης του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας. Σε αυτό καταλήγει το έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών με το οποίο απαντάται σχετική Ερώτηση του Βασίλη Γιόγιακα.

περισσότερα

ΥΠΕΝ προς Β. Γιόγιακα: 3ετής παράταση του προγράμματος αντιμετώπισης της νόσου των πλατάνων

Στη θεραπεία και στην αποκατάσταση - όχι στην αναδάσωση - των περιοχών με πλατάνια που προσβλήθηκαν από τη νόσο του μεταχρωματικού έλκους επικεντρώνονται οι ενέργειες του Υπουργείου και των συναρμόδιων αρχών με παράταση του προγράμματος για την πρόληψη της νόσου και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της, σύμφωνα με την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχετική Ερώτηση του Βασίλη Γιόγιακα.

περισσότερα

Πλήρωση κενούμενων θέσεων ειδικευμένων ιατρών στο Γ.Ν. Φιλιατών

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Πλήρωση κενούμενων θέσεων ειδικευμένων ιατρών στο Γ.Ν. Φιλιατών»

Με το άρθρο 43 του ν. 1759/1988 (Α΄50), όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 29 του ν. 4461/2017, δίνεται η δυνατότητα σε ειδικευμένους ιατρούς και οδοντιάτρους κλάδου Ε.Σ.Υ. - που έχουν συμπληρώσει πέντε συνολικά έτη πραγματικής υπηρεσίας σε νοσοκομεία ή σε αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες άγονων Α΄ περιοχών - να μετατεθούν, κατόπιν αίτησής τους, σε αποκεντρωμένη μονάδα ή αποκεντρωμένη οργανική μονάδα των Δ.Υ.Πε. οποιασδήποτε Περιφερειακής Ενότητας της χώρας, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση.

περισσότερα

Αίτημα συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας για το Τμήμα του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα

Συνάντηση εκπροσώπων φορέων της Ηγουμενίτσας με τον Υπουργό Παιδείας για το θέμα της κατάργησης του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου ζήτησε ο Βασίλης Γιόγιακας.

περισσότερα

Ομιλία στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής

https://www.youtube.com/watch?v=oC8Ik4VfBrA&feature=youtu.be

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα από συνάδελφο της Πλειοψηφίας ότι όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Υπάρχει, όμως, και το άλλο ρητό: «το γοργόν και χάριν έχει». Έτσι, λοιπόν, όσο πιο γρήγορα απαλλάξετε την κοινωνία μας από τη σημερινή Συγκυβέρνηση, τόσο πιο χρήσιμοι θα είστε.

περισσότερα

Διαδικασία άρσης υφιστάμενων υποθηκών στεγαστικών δανείων από το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: «Διαδικασία άρσης υφιστάμενων υποθηκών στεγαστικών δανείων από το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο»

Το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενέγραφε για τα στεγαστικά δάνεια που χορηγούσε σε δημόσιους υπαλλήλους και υπαλλήλους Ν.Π.Δ.Δ. υποθήκη η οποία απαλλασσόταν από κάθε σχετικό τέλος και δικαίωμα. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν. 2322/1995, για την εξάλειψη, τον περιορισμό και τη διαγραφή της υφιστάμενης υποθήκης δεν απαιτούταν συμβολαιογραφική πράξη αλλά απλή μονομερής αίτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προς τον οικείο Υποθηκοφύλακα ή Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου με κάθε απαλλαγή από τέλη και δικαιώματα.

περισσότερα

Β. Γιόγιακας: «Γιατί επανεξετάζονται άτομα με βαριά νοητική υστέρηση και πιστοποιημένη αναπηρία εφ’ όρου ζωής;»

https://www.youtube.com/watch?v=-4tj47moy70

Θα ερευνηθεί το θέμα, απάντησε ο Υφυπουργός Εργασίας

Το ζήτημα των ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση που, ενώ έχουν πιστοποιηθεί εφ’ όρου ζωής από τις Υγειονομικές Επιτροπές των πρώην Νομαρχιών, καλούνται από τις τοπικές υπηρεσίες Πρόνοιας για επανεξέταση ώστε να αποφασιστεί εκ νέου αν δικαιούνται το προνοιακό επίδομα, έθεσε ο Βασίλης Γιόγιακας με Επίκαιρη Ερώτηση που συζήτησε στη Βουλή με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο.

περισσότερα

Ριζική Αλλαγή, για Εξυγίανση της Υγείας

Το σημερινό μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας έχει φτάσει τα όριά του. Σε αυτό συμφωνούν και οι πολίτες και οι επαγγελματίες υγείας. Χρειάζεται, λοιπόν, συνολικές και ριζικές αλλαγές, όχι «μερεμέτια». Σκοπός πρέπει να είναι, στο τέλος της ημέρας, όλοι να έχουν την ίδια πρόσβαση σε σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, με τους περιορισμούς ασφαλώς που θέτουν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις και οι  μειωμένοι προϋπολογισμοί.

περισσότερα

Συνέντευξη στο thesprwtia24.com

Κύριε Γιόγιακα σας καλωσορίζουμε στο thesprwtia24 θα θέλαμε να σχολιάσουμε μαζί την πολιτική επικαιρότητα όσο και τα τοπικά θέματα στο νόμο Θεσπρωτίας

Καλώς σας βρήκα και εύχομαι καλό ξεκίνημα και κάθε επιτυχία στο thesprwtia24.

Ας ξεκινήσουμε όμως με το φλέγον θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία που αφορά το θέμα των ΤΕΙ. Φοιτητές, καταστηματάρχες ακόμη και εκείνοι που ενοικιάζουν σε φοιτητές παραμένουν σε αγωνία χωρίς να δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις…

Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση, υπάρχει μόνο η πρόταση που μας μετέφερε ο νέος πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου να καταργηθεί το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και στη θέση του να γίνουν δύο τμήματα τύπου ΙΕΚ.

περισσότερα

Βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου για την οικονομική ενίσχυση των ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση

Προς:
την κα Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου για την οικονομική ενίσχυση των ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση»

 

Με την υπ’ αριθ. Δ29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10808/531/19-4-2013 (ΦΕΚ 965 Β’) Κοινή Υπουργική Απόφαση τροποποιήθηκε το κανονιστικό πλαίσιο για την οικονομική ενίσχυση των ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση (ΒΝΚ). Μεταξύ των δικαιούχων περιλαμβάνονται άτομα με βαριά νοητική υστέρηση με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω και δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30.

περισσότερα

Σχέδιο κατάργησης του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Σχέδιο κατάργησης του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου»

 

Σε διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας στις 27 Οκτωβρίου 2017 με αντικείμενο τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο νεοεκλεγείς Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου ανέφερε ότι σχεδιάζεται η κατάργηση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα και αντ’ αυτού η λειτουργία δύο διετών προγραμμάτων σπουδών επιπέδου Τεχνικής Εκπαίδευσης.

περισσότερα

Ανοιχτοί σε ιδέες και πρόσωπα

Δημοσιεύθηκε στον τοπικό Τύπο Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων

 

«Τι είναι αυτά τα προσυνέδρια που κάνει η Νέα Δημοκρατία;» με ρωτάνε φίλοι και γνωστοί. Ένα από αυτά άλλωστε, το τρίτο, θα φιλοξενηθεί στα Γιάννενα με θέμα την υγεία και την αλληλεγγύη. Αυτά τα προσυνέδρια - απαντώ - είναι μια ακόμα απόδειξη ότι αλλάζουν πολλά στη Νέα Δημοκρατία.

περισσότερα

Αντικατάσταση παλαιών ασύρματων δικτύων με νέας τεχνολογίας σε περιοχές των δήμων Σουλίου και Φιλιατών Θεσπρωτίας

Προς τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

ΘΕΜΑ: «Αντικατάσταση παλαιών ασύρματων δικτύων με νέας τεχνολογίας σε περιοχές των δήμων Σουλίου και Φιλιατών Θεσπρωτίας»

 

Τα ραδιοδίκτυα (Συνδρομητικά Αγροτικά Ραδιοδίκτυα – Σ.Α.Ρ.) Κεραμίτσας, Φιλιατών και Παραμυθιάς εγκαταστάθηκαν από τον Ο.Τ.Ε. πριν πολλά χρόνια για την τηλεφωνική σύνδεση των ορεινών, ημιορεινών, απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων κοινοτήτων και οικισμών σε περιοχές των δήμων Σουλίου και Φιλιατών Θεσπρωτίας, λύνοντας σοβαρά για την εποχή τους προβλήματα όπως η αντικατάσταση εναερίων τηλεφωνικών καλωδίων μεγάλου μήκους.

περισσότερα

Έγκριση αιτημάτων Παράλληλης Στήριξης – συνεκπαίδευσης μαθητών

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Έγκριση αιτημάτων Παράλληλης Στήριξης – συνεκπαίδευσης μαθητών»

Με εγκύκλιό του (αρ. πρωτ. 87755/Δ3/25-5-2017) η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προσκάλεσε τις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την έναρξη των διαδικασιών έγκρισης ή/και ανανέωσης  παράλληλων  στηρίξεων - συνεκπαίδευσης και ζήτησε από τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΚΕΔΔΥ) την τεκμηρίωση των σχετικών αιτημάτων για το σχολικό έτος 2017 - 2018.

περισσότερα

«Όχι κατάργηση αλλά αναβάθμιση του Τμήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα»

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά τη διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και την ενημέρωση από τον Πρύτανη του ΤΕΙ Ηπείρου σχετικά με το σχέδιο συγχώνευσης του ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:

«Η δίκαιη ανάπτυξη που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τα Γιάννενα ξεκίνησε ήδη: προτείνεται η κατάργηση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα, τη θέση του οποίου θα πάρουν δύο τμήματα τύπου ΙΕΚ.

περισσότερα

«Χάντρες και καθρεφτάκια μοίρασε η Κυβέρνηση στους Ηπειρώτες»

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών στο Ε' Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα:

«Σχεδόν τρία χρόνια μετά την “πρώτη φορά Αριστερά” η Κυβέρνηση θυμήθηκε την Ήπειρο… Και αντιμετωπίζοντας τους Ηπειρώτες σαν ιθαγενείς, μοίρασε χάντρες και καθρεφτάκια: χρήμα που θα έρθει, έργα που θα γίνουν, μελέτες που “προχωρούν”, γενικά και αόριστα.

περισσότερα

Εξαίρεση οδικού τμήματος Τσιμέντα - Πέταλο Γωνιάς από το φυσικό αντικείμενο του έργου “Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας Γ1 Φάση”

Προς τους:

κ. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης
κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Εξαίρεση οδικού τμήματος Τσιμέντα - Πέταλο Γωνιάς από το φυσικό αντικείμενο του έργου “Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας Γ1 Φάση”»

 Με την υπ. αριθ. 8101/17-07-2017 Απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΣ, τροποποιείται η Πράξη του έργου «Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας Γ1 Φάση» ως υποψηφίου για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

περισσότερα

Αντιμετώπιση της νόσου του μεταχρωματικού έλκους και των επιπτώσεών της

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Αντιμετώπιση της νόσου του μεταχρωματικού έλκους και των επιπτώσεών της»

Από το 2010 τα πλατάνια της Ηπείρου προσβάλλονται από τη θανατηφόρο νόσο του μεταχρωματικού έλκους, η εξάπλωση της οποίας τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μαζική διάσταση, νεκρώνοντας εκατοντάδες πλάτανους σε περιοχές όπως η Ντόλιανη, ο Αχέροντας και η Σκάλα Φιλιατών, κατά μήκος του ποταμού Καλαμά.  

περισσότερα

Καταβολή επιδόματος παραμεθορίου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν στις παραμεθόριες περιοχές των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Κέρκυρας

Προς τους:
κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας
κ. Υπουργό Εσωτερικών
κ. Υπουργό Οικονομικών

κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Καταβολή επιδόματος παραμεθορίου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν στις παραμεθόριες περιοχές των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Κέρκυρας»

Με την περ. Ε’ του άρθρου 127 του Ν. 4472/2017 θεσπίζεται μηναίο επίδομα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) που υπηρετεί ή είναι αποσπασμένο στους νομούς Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων, καθώς και στο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετεί ή είναι αποσπασμένο στη Σκύρο.

περισσότερα

Εξετάζεται η ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών από αγριογούρουνα σε καλλιέργειες μη προστατευόμενων περιοχών

Τη δυνατότητα ένταξης νέων ασφαλιστικών κινδύνων που θα καλύπτουν και τις επιδρομές αγριογούρουνων σε καλλιέργειες μη προστατευόμενων περιοχών έχει ξεκινήσει να εξετάζει ο ΕΛ.Γ.Α., όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχετική Ερώτηση του Βασίλη Γιόγιακα.  

περισσότερα
Ιανουάριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

NewsLetter