Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 00:00

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι εφικτό και για όσο χρειαστεί για να ανακουφίσει από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης»

Συνέντευξη στην Kontra News

Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι με τη μετάλλαξη Όμικρον ο κορωνοϊός εκφυλίζεται κι έρχεται το τέλος της πανδημίας. Εσείς το πιστεύετε;

Υπάρχουν πράγματι εκτιμήσεις ότι είμαστε κοντά σε μια μετατροπή της νόσου σε ενδημική, που θα τη διαχειριζόμαστε όπως την εποχική γρίπη. Ακόμα είμαστε σε ένα πρώιμο στάδιο μελέτης της μετάλλαξης Όμικρον ώστε να μπορούμε να κάνουμε σχετικά ασφαλείς προβλέψεις. Καταλαβαίνω την κόπωση και την αβεβαιότητα του κόσμου αλλά πιστεύω ότι ακόμα είναι πρόωρο να λέμε ότι έρχεται το τέλος της πανδημίας. Ο εφησυχασμός δεν είναι καλός σύμβουλος και οφείλουμε να είμαστε ακόμα πολύ προσεχτικοί, επιλέγοντας τον εμβολιασμό και τηρώντας τα βασικά μέτρα αυτοπροστασίας.

Από τις αρχές Ιανουαρίου έρχεται ένα νέο κύμα ανατιμήσεων. Οι παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν ακόμη έως και 40% σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Πώς θα ανακοπεί αυτό το κύμα των αυξήσεων που εξαϋλώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών;

Όπως γνωρίζετε οι ανατιμήσεις είναι αποτέλεσμα αυξήσεων στις διεθνείς τιμές πολλών βασικών αγαθών, στο κόστος της ενέργειας και στα μεταφορικά κόστη. Είναι δηλαδή μια διεθνής πραγματικότητα η οποία θα επηρεάζει τη ζωή μας για κάποιο διάστημα μέχρι να υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις, μέσα στο 2022 εκτιμούν οι ειδικοί. Δεν μπορούμε επομένως να μιλάμε για «ανακοπή» σε επίπεδο χώρας φαινόμενου που υπερβαίνει τα σύνορά μας. Μπορούμε όμως να μιλάμε για συγκράτηση των ανατιμήσεων, με έλεγχο της αισχροκέρδειας και των αδικαιολόγητων ανατιμήσεων και με καλύτερη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού. Μπορούμε να μιλάμε για μέτρα μείωσης της επιβάρυνσης λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Αλλά και για έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις εκείνους που δοκιμάζονται περισσότερο: την καταβολή διπλάσιου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος την πρόσθετη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους και σε άτομα με αναπηρία. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το ότι και το 2022 οι Έλληνες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές: έχουμε χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, χαμηλότερους συντελεστές, χαμηλότερο ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα, συνολικά 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και ασφαλώς, περιμένουμε καλά νέα και από το μέτωπο της ανάπτυξης, σε συνέχεια της θεαματικής αναθέρμανσης της οικονομίας τη χρονιά που φεύγει.

Το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν τρία ναυάγια στο Αιγαίο με θύματα πολλούς μετανάστες ανάμεσα στους οποίους και παιδιά. Πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση το κρίσιμο αυτό ζήτημα;

Με θλίβει η απώλεια τόσων συνανθρώπων μας που στοιβάχτηκαν σε σκάφη χωρίς την παραμικρή πρόβλεψη για την ασφάλειά τους, από αδίστακτους εκμεταλλευτές του ανθρώπινου πόνου. Η χώρα μας συνεχίζει να προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της σε στεριά και θάλασσα, μην ξεχνάμε ότι φέτος είχαμε την μικρότερη εισροή μεταναστών την τελευταία δεκαετία. Συνεχίζει να διασώζει τις ανθρώπινες ζωές που άλλοι ρισκάρουν, μόνο το 2021 διασώθηκαν 29.000 άνθρωποι. Και συνεχίζει να επιδιώκει μεγαλύτερη μείωση των ροών και βαθύτερη αλληλεγγύη από τους Eυρωπαίους εταίρους μας, μέσα από ένα νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η ενεργειακή κρίση δεν είναι προσωρινή όπως εκτιμούσαν κάποιοι υπουργοί. Το ενεργειακό κόστος αυξάνεται δραματικά με αποτέλεσμα ένα 30% του κόσμου να μην ανταποκρίνεται στις πληρωμές του ηλεκτρικού ρεύματος και να καταφεύγει σε δόσεις. Πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα με επιπλέον επιδοτήσεις  για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα;

Πολλά νοικοκυριά πράγματι δοκιμάζονται από τις διεθνείς ανατιμήσεις του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και ήδη «τρέχουν» συγκεκριμένα μέτρα για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των αυξήσεων στο διαθέσιμο εισόδημα: είναι, για παράδειγμα, η επιδότηση όλων των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, το «άνοιγμα» των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης ώστε να καλύπτει πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, η αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου αλλά και η αναστολή χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας στα αγροτικά και βιομηχανικά τιμολόγια για πέντε μήνες. Η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών στις απότομες ανατιμήσεις του ενεργειακού κόστους, συνέχισε να προσαρμόζει μήνα-μήνα τα έκτακτα μέτρα στήριξης, και έχει προαναγγείλει νέα μέτρα. Για τον Δεκέμβριο θα υπάρξει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος αλλά και μεγαλύτερη έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40%. Επίσης θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας, από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Εκτιμώ λοιπόν ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι εφικτό και για όσο χρειαστεί για να ανακουφίσει νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Πώς βλέπετε το μανιφέστο Μακρόν – Ντράγκι που μιλά για μια διαφορετική Ευρώπη στην οποία δεν θα έχει θέση το λεγόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας και η σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία;

Θα συμφωνούσα ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το ελάχιστο χρέος και το μέγιστο έλλειμμα ούτε συνέβαλαν στο να διορθωθούν οι μακροχρόνιες ανισορροπίες μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης, ούτε απέτρεψαν τις δημοσιονομικές κρίσεις στην Ευρωζώνη την προηγούμενη δεκαετία. Οι κρίσεις αυτές, όπως και η διαχείριση της πανδημίας, έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα: ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης των κρατών μελών και μεγαλύτερη ευελιξία των οικονομικών πολιτικών. Η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή μετάβαση, το μεταναστευτικό, ο εμπορικός ανταγωνισμός, η δημόσια υγεία, η τρομοκρατία γεννούν καταστάσεις που πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Κοντά σε αυτά ή και λόγω αυτών, χρειάζεται να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές πολιτικές για την προστασία των πιο ευάλωτων, για περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης, για καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Οι δύο ηγέτες γράφουν ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να ευνοούν το χρέος που δημιουργείται με σκοπό να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις οι οποίες συμβάλλουν στην ευημερία των μελλοντικών γενεών και στην ανάπτυξη. Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνέντευξη στην Espresso

Διάβασα, είδα, άκουσα

Βασίλης Γιόγιακας: ελεύθερη, δωρεάν επιλογή προσωπικού γιατρού για όλους

https://www.youtube.com/watch?v=wId21wXKiLM

Στην ελεύθερη, δωρεάν επιλογή προσωπικού γιατρού για όλους τους πολίτες και στη συνεργασία ιδιωτών γιατρών και παρόχων υπηρεσιών υγείας για την κάλυψη αναγκών των κέντρων υγείας και άλλων δομών του Ε.Σ.Υ. εστίασε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για θέματα ΕΟΠΥΥ και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις και νέες δουλειές στην υδατοκαλλιέργεια

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στη Θεσπρωτία:  

«Με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών για τη χωροθέτηση και τη λειτουργία μονάδων θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις και νέες δουλειές σε έναν κλάδο ζωτικής σημασίας για την οικονομία του τόπου μας, είτε την εγκατάσταση νέων μονάδων, είτε με την επέκταση υφιστάμενων.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: περισσότερα κίνητρα και δυνατότητες στους ανέργους μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης

https://www.youtube.com/watch?v=Nv_0-D6XqrI
Περισσότερα κίνητρα και περισσότερα εργαλεία ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν κατάλληλη δουλειά δίνονται στους ανέργους, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά».

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: ο Δήμος Σουλίου στους 32 δήμους όπου θα «τρέξουν» πιλοτικά οι «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Ο Δήμος Σουλίου περιλαμβάνεται στους 32 δήμους της χώρας στους οποίους θα «τρέξει» πιλοτικά το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Νταντάδες της Γειτονιάς».

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: 10 θέσεις επικουρικού προσωπικού καλύπτονται στο Γ.Ν. Φιλιατών

Με 10 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού ενισχύεται άμεσα το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν οι προσλήψεις 4 νοσηλευτών και 6 τραυματιοφορέων βάσει των σχετικών πινάκων.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: εγκρίθηκαν έργα δικτύων ύδρευσης σε κοινότητες του Δήμου Φιλιατών

Εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ενός ακόμη έργου υποδομής στη Θεσπρωτία, σύμφωνα με ενημέρωση του Βασίλη Γιόγιακα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: προς ένταξη πρόσθετα έργα υποδομής στον Δήμο Σουλίου


Η  χρηματοδότηση έργων υποδομής στον Δήμο Σουλίου και η αντιμετώπιση της ασθένειας των πλατάνων ήταν τα κύρια θέματα των συναντήσεων που είχαν ο Βασίλης Γιόγιακας και ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: διαρκής η προσπάθεια για τη στήριξη των παραγωγών μας


Συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσπρωτίας είχε ο Βασίλης Γιόγιακας στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας συνομίλησε με τους παραγωγούς τους οποίους θα ξαναδεί τις επόμενες ημέρες προκειμένου να προγραμματιστεί συνάντηση ομάδας αγροκτηνοτρόφων στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: υπέρ των ασφαλισμένων και των εργαζομένων οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ

https://www.youtube.com/watch?v=lxVoG0VIu-k
Οφέλη τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ θα έχουν οι μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, στις προμήθειες και στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, ανέφερε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

περισσότερα

Συνάντηση Γιόγιακα με Τσιάρα για στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών Θεσπρωτίας

Η στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών που εδρεύουν στη Θεσπρωτία ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης του Βασίλη Γιόγιακα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

περισσότερα

Συνάντηση Γιόγιακα με Μενδώνη για έργα σε μνημεία της Θεσπρωτίας


Τη χρηματοδότηση έργων σε χώρους αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος της Θεσπρωτίας συζήτησε ο Βασίλης Γιόγιακας με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου.

περισσότερα

Συνάντηση Γιόγιακα με Γεωργαντά για επιδότηση νοικοκυριών χωρίς τηλεοπτική κάλυψη και δωρεάν WiFi στους δήμους


Την υλοποίηση του προγράμματος για την τοποθέτηση δωρεάν σημείων ασύρματης πρόσβασης και τον νέο κύκλο επιδότησης για πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς  συζήτησε ο Βασίλης Γιόγιακας με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο: «πιο γρήγορες διαδικασίες, με ευκαιρίες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες»

https://www.youtube.com/watch?v=GGwUNj1vfgk
Η ανάπτυξη της περιφέρειας, οι ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και η ειδική μέριμνα για τους νέους επιχειρηματίες είναι τέσσερα από τα χαρακτηριστικά του νέου Αναπτυξιακού Νόμου τα οποία υπογράμμισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζυγισθεί, έχει μετρηθεί, και βρέθηκε ελλιπής»

https://www.youtube.com/watch?v=vdoacm3_ZLc

«Ο κόσμος περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ προτάσεις, όχι τυφλές καταγγελίες», τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρθηκε στα «αυθαίρετα» και «παραπλανητικά» συμπεράσματα για την πανδημία και την ακρίβεια που επαναλαμβάνονται στο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας.

περισσότερα

Η πολιτική εκμετάλλευση της ακρίβειας

Δημοσιεύθηκε στην Axianews

Αυτή την εβδομάδα ψηφίζεται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με το οποίο ενισχύονται οι αρμοδιότητες, τα μέσα και οι πόροι της Επιτροπής Ανταγωνισμού και εκσυγχρονίζεται γενικότερα η εθνική νομοθεσία για την προστασία του ανταγωνισμού.

περισσότερα

Βασίλης Γιόγιακας: προς όφελος των καταναλωτών η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

https://www.youtube.com/watch?v=NCu6NAtZMN8

Τα οφέλη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από την βελτίωση του ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία υπογράμμισε ο Βασίλης Γιόγιακας ως εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου για τον ανταγωνισμό και την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

περισσότερα

Ο Βασίλης Γιόγιακας για τα πρόσθετα τμήματα της χερσαίας ζώνης που μένουν εκτός παραχώρησης του ΟΛΗΓ

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση σε συνέχεια της κοινοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ στον Δήμο Ηγουμενίτσας των πρόσθετων τμημάτων της χερσαίας ζώνης που εξαιρούνται από την παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας:

«Το ΤΑΙΠΕΔ αποτύπωσε τα επιπλέον τμήματα που, σύμφωνα με την εγκεκριμένη γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής, είχαν ζητηθεί από τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών να μείνουν εκτός παραχώρησης και να δοθούν ή και να παραμείνουν στην τοπική κοινωνία.

περισσότερα

Ο Β. Γιόγιακας για την επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Στύλιου στη Θεσπρωτία


Η ενίσχυση των παραγωγών κλημεντίνης, η χρηματοδότηση έργων αναβάθμισης του δικτύου των ΤΟΕΒ και η αντιμετώπιση της υπερχείλισης του Καλαμά ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στύλιου στη Θεσπρωτία.

περισσότερα

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι εφικτό και για όσο χρειαστεί για να ανακουφίσει από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης»

Συνέντευξη στην Kontra News

Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι με τη μετάλλαξη Όμικρον ο κορωνοϊός εκφυλίζεται κι έρχεται το τέλος της πανδημίας. Εσείς το πιστεύετε;

Υπάρχουν πράγματι εκτιμήσεις ότι είμαστε κοντά σε μια μετατροπή της νόσου σε ενδημική, που θα τη διαχειριζόμαστε όπως την εποχική γρίπη. Ακόμα είμαστε σε ένα πρώιμο στάδιο μελέτης της μετάλλαξης Όμικρον ώστε να μπορούμε να κάνουμε σχετικά ασφαλείς προβλέψεις. Καταλαβαίνω την κόπωση και την αβεβαιότητα του κόσμου αλλά πιστεύω ότι ακόμα είναι πρόωρο να λέμε ότι έρχεται το τέλος της πανδημίας. Ο εφησυχασμός δεν είναι καλός σύμβουλος και οφείλουμε να είμαστε ακόμα πολύ προσεχτικοί, επιλέγοντας τον εμβολιασμό και τηρώντας τα βασικά μέτρα αυτοπροστασίας.

περισσότερα

Β. Γιόγιακας: 2 νέες εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» για τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Σουλίου

Δύο ακόμα έργα υποδομών στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Σουλίου εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως ενημέρωσε τον Βασίλη Γιόγιακα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

περισσότερα
Μάϊος 2022
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5