Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021 10:37

Δύο ευχές για το 2021

Δημοσιεύθηκε στο Kontra News

Στο πνεύμα των ημερών, θα ήθελα να κάνω δύο από τις ευχές που πιστεύω ότι βρίσκονται στο μυαλό των περισσότερων από εμάς. Και θα αναφέρω μερικούς από τους λόγους που με κάνουν αισιόδοξο ότι οι ευχές αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν, ότι δεν είναι «ευχολόγια».

Εύχομαι το 2021 να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε στα χέρια μας την κοινωνική μας ζωή. Να συναντηθούμε, να ταξιδέψουμε, να εργαστούμε, να γιορτάσουμε, μαζί. Υπάρχουν δεδομένα που με κάνουν να αισιοδοξώ ότι  θα το πετύχουμε: τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν (και) στη χώρα μας έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια που, όπως έδειξε η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, δεν αλλάζει από ομάδα σε ομάδα του πληθυσμού. Για ένα μάλιστα από αυτά αναπτύχθηκε ανοσία στο 80-85% των εθελοντών ήδη από την πρώτη δόση. Δύο στους τρεις συμπολίτες μας δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο, ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί όταν ο κόσμος ενημερωθεί, με σαφήνεια, απλότητα και υπευθυνότητα.

Η δεύτερη ευχή για το 2021 είναι να βγούμε από την πανδημία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να αρχίσουμε να ανακτούμε το χαμένο έδαφος. Και εδώ υπάρχουν δεδομένα ότι μπορούμε να το πετύχουμε: ήδη έχουν προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηριχθούν εισοδήματα, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις ενώ υπάρχει επιπλέον ειδικό αποθεματικό 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν και εφ’ όσον χρειαστεί. Μέσα στην επόμενη χρονιά θα έλθουν οι πρώτες δόσεις των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχοντας ήδη σχεδιάσει πού και πώς θα πιάσουν τόπο τα χρήματα αυτά. Μαζί με τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ των λεγόμενων διαρθρωτικών ταμείων, θα έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε και να απογειώσουμε την οικονομία μας, προσβλέποντας σε μια μέση ανάπτυξη της τάξης του 3,5% τα επόμενα δέκα χρόνια. Άλλωστε, ακόμα και οι πιο αυστηρές προβλέψεις «δείχνουν» ότι 2021 θα αναπληρώσουμε σχεδόν τη μισή απώλεια της φετινής χρονιάς, απώλεια που θα υπερκαλυφθεί το 2022.

Δίπλα στα αισιόδοξα δεδομένα υπάρχουν ασφαλώς και τα «εάν», οι δυσκολίες, οι αβεβαιότητες. Αυτό ωστόσο που πιστεύω ότι θα καθορίσει αρκετά από αυτά τα «εάν» είμαστε εμείς, η δική μας στάση, από τη θέση που βρίσκεται ο καθένας μας. Για να μπορέσουμε τη νέα χρονιά να κερδίσουμε ξανά τις ζωές μας!

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 07:32